Zašto dijaspori treba astronom?

Kancelarija za saradnju sa dijasporom traži astronoma da vaspitava i obrazuje u inostranstvu, piše Danas. Izvori ovog lista tvrde da je konkurs namešten.

Izvor: Danas

Petak, 10.05.2013.

23:36

Default images

Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom prošle sedmice je raspisala konkurs za popunjavanje nekoliko izvršilačkih radnih mesta, među kojima je i pozicija rukovodioca Grupe za koordinaciju i unapređenje obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, gde se među neophodnim uslovima navodi visoko obrazovanje u oblasti prirodno-matematičkih nauka.

Na pitanje lista Danas zbog čega su prirodno-matematičke nauke jedino pogodne za ovo mesto, iz Kancelarije nije bilo zvaničnog odgovora, ali više izvora bliskih ovoj vladinoj instituciji kaže da je reč “o korupciji radnih mesta“ i da je konkurs namešten.

“Odgovor je vrlo jasan. U pitanju je korupcija radnih mesta“, navodi izvor Danasa. On dodaje da je u sistematizaciji za rukovodioca Grupe za koordinaciju i unapređenje obrazovno-vaspitnog rada sistematizovano mesto za koje su potrebne “prirodno matematičke nauke zato što ta kvalifikacija odgovara profilu samo jedne osobe“.

“Sa tom osobom je pre nekoliko meseci zaključen Ugovor o delu o povremenim poslovima, iako u Kancelariji nije bilo potrebe za tim, jer nije povećan obim posla. Ova osoba, bez odgovarajuće biografije i stručnih kvalifikacija, završila je Prirodno-matematičkih fakultet i nema iskustvo rada u državnoj upravi“, objašnjava sagovornik lista Danas, dodajući da su zaposleni u Sektoru za kulturu Kancelarije za dijasporu podneli žalbu Žalbenoj komisiji Vlade Srbije na ovaj konkurs.

Prema navodima izvora lista Danas, sistematizacija je napravljena isključivo “po kvalifikacijama pomenute osobe, a ne po stvarnim potrebama radnog mesta“.

Kako dodaje, ostali zaposleni u sektoru ne mogu da konkurišu na to radno mesto zato što nisu završili PMF, već “samo nepotrebne društvene fakultete Univerziteta u Beogradu“.

Rok za podnošenje brojne dokumentacije koja se traži u ovom konkursu bio je svega osam dana, a javni konkurs objavljen je uoči praznika. Pod prirodno-matematičkim naukama, prema pravilnicima, inače, vode se matematičari i astronomi.

Komentarišući uslove ovog konkursa, Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku ističe za Danas da je suština u tome da ne postoje jasni kriterijumi i merila u konkursima za radna mesta u državnoj upravi.

Samim tim, kako kaže, svako ministarstvo i drugi državni organ sam formira kriterijume, a to dovodi do mogućih zloupotreba.

“Uslov koji se navodi u konkursu Kancelarije za saradnju sa dijasporom pokazuje ozbiljne indicije da nešto nije u redu. Nelogičan uslov za to radno mesto budi sumnju da je reč o korupciji. U najmanju ruku bi to moralo da se proveri“, navodi Popović.

Svaki državni organ donosi unutrašnji pravilnik o sistematizaciji radnih mesta, kojim se uređuju sektori, odeljenja, grupe, radna mesta i uslovi za ta radna mesta. Svaki pravilnik odlazi na kontrolu Službi za upravljanje kadrovima, Ministarstvu finansija i privrede i Ministarstvu pravde i državne uprave.

Nakon dobijanja saglasnosti ova tri tela, pravilnici se upućuju i Vladi Srbije, koja daje konačnu saglasnost. Kada se oglašavaju konkursi za popunu određenih radnih mesta, tekst iz pravilnika o sistematizaciji prenosi se u oglas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: