Prosvetari traže zaštitu od batina

Zbog sve češćih napada, profesori će od države zatražiti bolju zaštitu i najavljuju peticiju kako bi dobili status službenih lica, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: B92

Petak, 10.05.2013.

23:09

Default images

Poslednjeg meseca školske godine broj fizičkih napada na nastavnike se povećava, a još više verbalni pritisci, uvrede i pretnje, pišu “Novosti“. Akteri su učenici, ali sve češće i njihovi roditelji. Situacija je, kako se navodi, najteža u srednjim stručnim školama, gde učenici imaju najviše jedinica.

Da bi se takvi incidenti sprečili, prosvetni sindikati planiraju da organizuju potpisivanje peticije kako bi se nastavnicima obezbedio status službenog lica.

Tu vrstu “zaštite“ sada imaju policajci, pripadnici bezbednosnih službi, državni funkcioneri, tužioci i sudije, sudski izvršitelji, a u više navrata su i taksisti, novinari, monteri EPS-a i vozači GSP-a tražili da se nađu na tom spisku.

Prosvetarima je glavni argument to što svake školske godine bar desetak nastavnika bude fizički napadnuto. U Vranju je npr. nedavno izbodena nastavnica, dok su njenoj koleginici u Vladičinom Hanu polomljeni kuk i ruka.

“Policiji godišnje bude prijavljeno desetak slučajeva napada na nastavnike“, kaže Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, ali dodaje da je taj broj nekoliko puta veći jer se većina slučajeva prećuti.

Najviše nasilja beleži se pred zaključivanje ocena, a Vitomir Stanković, nastavnik istorije u Hemijsko-prehrambenoj školi u Beogradu, za “Novosti“ kaže da godišnje beleže bar 30 do 40 ozbiljnih verbalnih napada na nastavnike.

“Nasrću i fizički, ali u većini slučajeva krivci su roditelji, koji ohrabruju decu na takvo ponašanje. S druge strane, mi na đake ne smemo ni ton da povisimo, jer sledi prijava“, objašnjava on.

Forum beogradskih gimnazija zatražio je prošle godine da ovakvi incidenti budu oštrije kažnjavani.

“Teško je sve nastavnike zaštititi kao službena lica, jer nas ima 100.000 u Srbiji, ali kazne se moraju pooštriti. Od polovine maja pa do kraja školske godine hodnici škola pretvore se u čekaonice, roditelji dolaze, prete inspekcijom, vrše pritisak. Đaci nasrću na profesore, traže više ocene, iako ih ne zaslužuju“, kaže Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Ključni problem je, dodaje, degradiran prosvetni sistem i model ponašanja u kome roditelji deci govore kako su nastavnici loši, kako ne znaju svoj posao, kako su nesposobni, bolesni... Agresivnoj deci i njihovim roditeljima, navodi Sokić, trebalo bi zabraniti da ulaze u školu u kojoj se incident dogodio.

U Poslednjih pet godina za krivično delo protiv državnih organa, u koje spadaju i napadi na službena lica, osuđeno je više od 4.000 osoba.

Godišnje se na optuženičkoj klupi nađe njih hiljadu, a otprilike svaki šesti završi iza rešetaka. Kazne se kreću od tri meseca do osam godina zatvora, u zavisnosti od povrede nanete službenom licu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: