Grčka: Štrajk ugrozio maturu

Sindikat prosvetnih radnika u Grčkoj pozvao je na seriju štrajkova koji će početi iduće sedmice, čime će biti ugroženi godišnji prijemni ispiti za fakultete.

Izvor: B92

Petak, 10.05.2013.

21:49

Default images

Grčka Federacija profesora državnih srednjih škola (OLME) odlučila je da 17. maja održi 24-časovni štrajk i zatim seriju štrajkova naredne sedmice kako bi iskazala svoje nezadovoljstvo vladinim planovima za nedobrovoljna prebacivanja zaposlenih na druga radna mesta i produženje radnog vremena.

Te mere su deo šireg plana za preuređenje javnog sektora koje zahtevaju strani kreditori Grčke.

Vlada, predvođena konzervativncima, saopštila je da će preduzeti mere kako bi osigurala da ispiti za maturante i kandidate za upis na fakultete budu održani u predviđenom roku od 17. do 31. maja, ali nije rekla da li će organizatore protesta izvesti pred sud.

Grčka sprovodi program stroge štednje koji zahtevaju njeni strani kreditori u zamenu za međunarodne zajmove za spasavanje, zahvaljujući kojima ta zemlja od 2010. izbegava bankrot.

Vlada, predvođena konzervativcima, međutim, tvrdi da taj program daje rezultate, budući da je budžetski deficit zemlje u prvom tromesečju opao na manje od polovine prvobitno prognozirane sume, prenela je agencija AP.

Zamenik grčkog ministra finansija Hristos Staikuras je rekao da je manjak u budžetu u periodu januar-april 2013. iznosio 2,45 milijardi evra (3,22 milijarde dolara), u poređenju sa ciljem od 5,74 milijarde evra (7,54 milijarde dolara).

Preliminarni podaci, koji su objavljeni danas, pokazuju da je primarni deficit u prvom kvartalu od 330 miliona evra, koji isključuje troškove servisiranja ogromnog grčkog duga, manji od desetine prognoziranih 3,61 milijarde evra.

U aprilu je prvi put od početka godine ostvaren cilj poreskog prihoda, dok je kvartalni neto prihod bio 5,1 odsto iznad cilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: