Sporazum ispred rekonstrukcije

Dok se ne razreši kriza na relaciji Beograd - kosovski Srbi, oko primene Briselskog sporazuma, vladajuća koalicija se neće baviti rekonstrukcijom i izborima.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 07.05.2013.

23:27

Default images

Kako je "Novostima" rečeno u svim strankama vlasti, apsolutni prioritet u narednim nedeljama je implementacija dogovora sa Prištinom, kako bi Srbija u junu dobila datum za početak pregovora sa EU.

Po tom "redu vožnje", analiza rada ministara i eventualne kadrovske promene u Nemanjinoj 11 mogle bi da dođu na red najverovatnije tek u septembru.

Takođe, prema stavu u najuticajnijim strankama vlasti, šanse da se ove godine održe vanredni parlamentarni izbori znatno su se smanjile posle parafiranja briselskog dokumenta, koji je učvrstio odnose između Aleksandra Vučića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je izjavio, za "Novosti", da se u narednih nekoliko dana neće govoriti o rekonstrukciji, a da vanredni izbori u ovom trenutku nisu prioritet: "A, kada smo uopšte i mogli da pričamo o rekonstrukciji? Mi smo kao stranka napravili internu analizu rada ministara iz SNS i svih direktora javnih preduzeća. S tim rezultatima ćemo izaći pred Glavni odbor, a onda će stranka da donese odluke. Sada nam je potrebno da se fokusiramo na prioritete, a doći će vreme i za razgovore o rekonstrukciji".

Premijer i lider SPS Ivica Dačić kaže, za "Novosti", da za njega priča o rekonstrukciji nikada nije bila sporna, ali da ovo nije povoljan momenat da se ta tema otvara:

"Važno je sada da jači izađemo iz teških izazova, kao što je kosovsko pitanje. Vlada ima pun legitimitet i izbori u ovom trenutku uopšte nisu tema".

Rasim Ljajić, lider SDPS, izjavio je za naš list da se Srbija posle prihvatanja briselskog sporazuma nalazi pred velikom šansom za modernizaciju:

"Mislim da nije pametno da se u ovom momentu razmišlja o vanrednim izborima. Tek kada se završi otvoreni politički proces oko implementacije sporazuma, treba temeljno analizirati da li je moguća i korisna rekonstrukcija".

Jovan Krkobabić, lider PUPS, kaže, za "Novosti", da Vlada jedinstveno sprovodi politiku i da je državi potrebna stabilnost:

- Iako je PUPS uvek spreman da učestvuje na izborima, oni sada nisu potrebni. Što se tiče rekonstrukcije, o njoj se nije ozbiljno razgovaralo unutar koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: