Rim: Sahranjen Đulio Andreoti

Više stotina ljudi prisustvovalo je sahrani Đulija Andreotija u Rimu, jednog od najistaknutijih italijanskih političara u drugoj polovini 20. veka.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.05.2013.

22:24

Default images

Andreoti, koji je u sedam navrata bio premijer, dvadeset puta ministar, a 1991. godine izabran za doživotnog senatora, preminuo je juče u 94. godini.

Privatnoj ceremoniji u parohijskoj crkvi prethodilo je bdenje u njegovom domu sa porodicom i prijateljima, kome je prisustvovao predsednik Italije Đorđo Napolitano, kao i lideri Hrišćansko-demokratske partije.

U skladu sa Andreotijevom željom, njegova sahrana bila je skromna i neformalna.
Foto: Beta, AP
Sahrani je prisustvovao bivši premijer Mario Monti, kao i predsednik parlamenta Pjetro Graso.

Andreoti je prvi put izabran u parlament 1946. godine, i nikada ga više nije napustio. Izgradio je tesne odnose sa arapskim svetom, Sovjetskim Savezom i SAD, šest puta mu je suđeno zbog navodnog mafijaškog udruživanja i ubistva, ali je svaki put oslobođen optužbe, podseća francuska agencija AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: