Vozači vole da telefoniraju

Anketa MUP-a Srbije pokazuje da čak 20 odsto saobraćajnih nesreća uzrokuje korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 07.05.2013.

21:49

Default images

Samo u Beogradu, u periodu od 1. januara do 1. maja ove godine, službenici Uprave saobraćajne policije sačinili su 3.718 zapisnika o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju zbog prekršaja - korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje.

“Prema članu 28 Nacrta zakona o bezbednosti saobraćaja vozač ne sme da koristi telefon i druge uređaje za komunikaciju ukoliko nema opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje. Za taj prekršaj predviđena je kazna 5.000 dinara na licu mesta“, kaže Dragan Bogosavac, načelnik Uprave saobraćajne policije Beograda.

Kazne su veće ako je takvom vožnjom ugrožen drugi učesnik u saobraćaju, pa tada nesavesni vozači koji vole da telefoniraju dok voze, bivaju kažnjeni od 8 do 24.000 dinara ili kaznom zatvora od pet do 10 dana i četiri kaznena poena. Ukoliko su izazvali saobraćajnu nesreću, sleduje im kazna od 12 do 30.000 dinara, ili 10 do 15 dana zatvora i pet kaznenih poena. Sa 18 poena vozačka dozvola se poništava.

U slučaju da vozač vozi dete do tri godine bez odgovarajućeg sedišta, nije vezan i priča telefonom, a policajac još utvrdi i da nema propisnu opremu u kolima i da je načinio neki prekršaj u saobraćaju, on je kandidat za momentalno oduzimanje dozvole.

Međutim, i pored ovako visokih kazni, vozači izgleda ne žele da menjaju svoje navike.

“Najpre se javlja fizički problem. Nužno je koristiti jednu ili obe ruke za rukovanje telefonom, a onda ostaje ’premalo ruku’ za volan. Ometanje je takođe i vizuelno, jer vozači moraju da sklone pogled sa puta i fokusiraju se na mobilni, a za vreme razgovora, čak i kada im je pogled usmeren napred na put, oni ’gledaju, ali ne vide’. Tu je i auditivno ometanje jer se fokus vozačeve pažnje prebacuje sa okoline na zvuke mobilnog telefona i na razgovor, kao i kognitivno ometanje, kad vozači preusmeravaju pažnju na temu razgovora“, objašnjava sagovornik “Novosti“ iz MUP-a Srbije.

Najviše pažnje, tvrde stručnjaci, odvlači čitanje i pisanje SMS poruka, a zatim pozivanje i odgovaranje na poziv. Istraživanje je pokazalo da su najrizičnije kategorije vozača koje i najviše koriste mobilni telefon tokom vožnje, bilo da su u pitanju žene ili muškarci - mladi od 18 do 30 godina.

Neki vozači pokušavaju nemoguće, tvrde u MUP Srbije. Tako pojedinci voze koristeći naizmenično ili čak i uporedo dva mobilna telefona. Takva vožnja je posebno opasna jer psiholozi kažu da mozak tada radi "na tri nivoa", dok saobraćajni stručnjaci tvrde da je to stopostotni preduslov za nesreću.

U novije vreme veliki broj vozača, kako se ne bi odrekla telefoniranja u automobilu, odlučila se za "hends fri" uređaje. Prodavci su se obradovali zbog naslućene zarade. Ispostavilo se, međutim, da je slabo interesovanje za kupovinu ovih uređaja i da su Beograđani spremniji da plate kaznu nego da se odreknu voljenog telefoniranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: