Naser Keljmendi ponovo uhapšen

Portparolka Euleksa na Kosovu Irina Gudeljević, potvrdila je da je Nasera Keljmendija uhapsila Euleks policija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.05.2013.

21:46

Default images

"Nakon isteka policijskog pritvora od 48 sati, Naser Keljmendi je uhapšen na osnovu naloga koji je izdao tužilac Euleksa iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i istrage pokrenute od strane ove kancelarije. Ova operacija je sprovedena u koordinaciji lokalnih i tužilaca Euleksa. Osumnjičeni je, između ostalih krivičnih dela, pod istragom za organizovani kriminal. Operaciju hapšenja sprovedela je Euleks policija i Jedinica za istragu organizovanog kriminala", stoji u saopštenju.

Keljmendija je u nedelju uveče kosovska policija uhapsila na osnovu međunarodne poternice.

Ovim "hapšenjem" je obebzbeđeno da predmet Keljmendi direktno preuzme međunarodni-Euleksov tužilac koji će sprovesti postupak izručenja pred kosovskim sudovima, u kojima će sigurno biti Euleksove i kosovske sudije.

Na ovaj način je obezbeđena mogućnost direktnog uključivanja sudija i tužilaca Euleksa u ovaj postupak.

Ustavom Kosova je regulisano da se državljanin Kosova ne može izručiti drugoj državi zbog krivičnih dela izvršenih u toj državi.

Iako Kosovo, prema mišljenju pravnih stručnjaka, ima sva neophodna pravna akta koja regulišu pitanje ekstradicije, zbog ne priznavanja Kosova od Bosne i Hercegovine i činjenice da ne postoji sporazuma o pravnoj saradnji BIH i Kosova očekuje se da u ovom slučaju bude primenjena Evropska konvencija o ekstradiciji.

Još niko zvanično ne može da potvrdi da li Keljmendi ima kosovsko državljanstvo, iako je on danas članovima Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda koji su ga posetili u pritvoru rekao da je državljanin Kosova.

Postupak izručenja treba da se obavlja pred kosovskim sudovima nakon zahteva za izručenje koji će, kako se očekuje, BiH dostaviti preko Euleksa.

Poslednju reč o izručenju ili ne izručenju Keljmendija posle okončanja sudskih postupaka treba da da kosovski ministar pravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: