Španska princeza neće svedočiti

Španski sud poštedeo je do daljeg princezu Kristinu, najmlađu ćerku kralja Huana Karlosa, svedočenja u vezi sa istragom o umešanosti njenog supruga u korupciju.

Izvor: B92

Utorak, 07.05.2013.

17:47

Default images

Sud na Palma de Majorki je u pismenoj odluci, donetoj posle žalbe tužilaštva, naveo da je poziv Kristini suspendovan, prenosi AFP, a da će naknadno biti odlučeno da li će Kristina biti pozvana da svedoči u odvojenom slučaju, vezanom za pranje novca i izbegavanje poreza za koje se takođe tereti njen suprug.

Ova afera je pre nekoliko meseci špansku monarhiju dovela u krizu bez presedana, tako da se čak špekulisalo da će kralj Huan Karlos abdicirati.

Prvobitni poziv Kristini da se pojavi pred sudom bio je prvi slučaj da je član najuže kraljevske porodice pozvan da svedoči pod sumnjom da je učinio krivično delo.

Istraga treba da utvrdi da li su Kristinin suprug, nekada poznati rukometaš Inaki Urdangarin, i njegov poslovni partner Dijego Tores, proneverili šest miliona evra javnih sredstava namenjenih sportskim događajima.

Novac je navodno prebačen u neprofitni Institut Nos gde je Urdangarin bio predsedavajući od 2004. do 2006.godina i gde je Kristina bila član upravnog odbora.

Na osnovu dokaza, koji uključuju mejlove koje je sudu dostavio Tores, sumnja se da je Kristina znala za poslovne operacije Nosa. Sumnja se takođe da je ona dozvoljavala svom mužu da koristi njen prestiž kao člana kraljevske porodice.

Protiv nje i Urdangarina za sada nije podignuta nijedna optužnica, a tužioci su dokazivali da nema dokaza koji bi opravdali poziv Kristini da svedoči, navodeći da je ona nepravedno postala meta zbog svog kraljevskog statusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: