Vamen: Podrška Danske Srbiji u EU

Danska i EU podržavaju sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali je sada važna njegova primena, poručio je danski ministar Nikolaj Vamen.

Izvor: Beta

Utorak, 07.05.2013.

08:13

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i danski ministar za evropske poslove Nikolaj Vamen složili su se da će sporazum Beograda i Prištine otvoriti nove mogućnosti za region i doprineti celokupnoj stabilizaciji, ali i označiti novu političku eru u odnosima Srbije i zemalja Evrope.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Vučić je na sastanku u Beogradu zahvalio Danskoj za podršku Srbiji u evrointegracijama i istakao da je stvoren dobar politički okvir za jačanje odnosa dve zemlje, na ekonomskom i kulturnom planu, kao i da ima još dosta prostora za dalji rast ekonomskih investicija i kulturne razmene.

"Zamolio sam danskog kolegu da pozove investitore u Srbiju kako bi velikim investicijama doprineli otvaranju novih radnih mesta i bržem izlasku zemlje iz ekonomske krize. Pozitivan politički razvoj doprineće boljoj proceni atraktivnosti Srbije kao investicione lokacije", rekao je Vučić.

Vamen je istakao da dolazi u posetu Srbiji da bi pokazao da Danska i EU podržavaju sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali je istakao da treba raditi na primeni dogovora.

"Želim da prenesem jasnu poruku srpskim vlastima i narodu da Danska i EU podržavaju sporazum koji je bio istorijski i hrabar korak", rekao je Vamen.

Vamen je danas u Beogradu razgovarao i s predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i potpredsednicom vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić.

Vamen i Nikolić rekli su da je posle postizanja sporazuma u Briselu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine važna njegova primena, saopštila je predsednikova pres služba.

Nikolić je istakao da Srbija iskreno pregovara sa željom da se kosovski problem reši jednom zauvek.

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, a spremna je da sarađuje na pronalaženju kompromisnog rešenja koje će omogućiti da ljudi žive bolje. Nakon potpisivanja sporazuma, sada ga treba pretočiti u život, bez pogrešnih tumačenja onoga što je dogovoreno", rekao je Nikolić.

Nikolić i Vamen složili su se da je punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji značajno ne samo za Srbiju već i za ceo region, jer, kako se dodaje, ne može se govoriti o Balkanu kao delu EU bez članstva Srbije u toj asocijaciji.

Predsednik Nikolić je rekao da je Srbija na dobrom putu da postane moderna, uređena država koja će uz podršku EU moći da podigne svoju ekonomiju i omogući bolji životni standard svojim građanima.

Nikolić je istakao želju da se ekonomska razmena između Srbije i Danske podigne na mnogo viši nivo pošto godišnja trgovinska razmena u vrednosti od 120 miliona evra ni približno ne predstavlja maksimum koji dve zemlje mogu da ostvare, saopštila je predsednikova pres služba.

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić i ministar Vamen izrazili su nadu da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Vamen je rekao da sporazum Beograda i Prištine predstavlja veliki i odlučujući korak na putu Srbije ka EU, a da će njegova blagovremena implementacija dovesti Srbiju na prag pregovora o članstvu, saopšteno je nakon sastanka. Grubješićeva je pri tom izrazila nadu da će plan za implementaciju, u duhu postignutog sporazuma, biti donet vrlo brzo.

"Srbija ostaje privržena ispunjavanju preporuka iz izveštaja Evropske komisije i zaključaka Evropskog saveta, što znači da ćemo nastaviti sa svim neophodnim unutrašnjim reformama, jer je to, u krajnjoj liniji važno ne zbog dobijanja datuma, već zbog boljeg života gradjana naše zemlje", navela je Grubješić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: