Srbija slobodna, problem korupcija

Srbija je slobodna zemlja, ali ima problem sa korupcijom i autocenzurom u medijima, navodi se u godišnjem izveštaju američke organizacije Fridom Haus.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.05.2013.

18:59

Default images

Srbija ima status demokratski slobodne zemlje, ali korupcija ostaje ozbiljan problem, dok je većina medija svrstana ka određenim političkim partijama, pri čemu postoji i autocenzura zbog uticaja malog broja političkih i ekonomskih aktera na celokupni oglasni prostor, stoji u izveštaju Fridom Hausa.

Srbija je u tom izveštaju zadržala ocenu dva, istu koju je imala i tokom prethodne 2011. godine.

Države su podeljene u grupe sa ocenama od jedan do sedam, pri čemu najmanji broj znači da u toj zemlji postoji potpuna sloboda i poštovanje demokratskih standarda, dok broj sedam označava diktature.

Organizacija Fridom Haus navodi da su izbori u Srbiji, održani u maju 2012. godine, bili slobodni i fer, kao i da su na njima učestvovale i partije etničkih manjina.

Međutim, kao jedan od ozbiljnih razoga za brigu navodi se rasprostranjena korupcija i istice da "ucene i kršenja pravila ostaju široko rasprostranjeni, posebno u javnim nabavkama i prilikom privatizacija".

U izveštaju se ukazuje da vlast u Srbiji tek treba da prikupi dokaze i vodi procese za korupciju, posebno u slučajevima u koje su umešane uticajne osobe, i ocenjuje da za sada nema političke volje da se to do kraja istraži.

Američka organizacija navodi da se Srbija, prema izveštaju Transparensi internešnela, nalazi na 80 mestu od 176 država u kojima je meren indeks percepcije korupcije.

U delu koji se bavi slobodom medija, piše da su oni u Srbiji generalno slobodni, ali da je većina medijskih kuća i dalje svrstana ka određenim političkim partijama.

Fridom Haus se poziva na izveštaje nevladinih organizacija iz Srbije, po kojima je javni servis RTS i dalje pod jakim uticajem vlasti. Takođe, kritikuje se i nedostatak potpune transparentnosti kada je u pitanju vlasništvo nad medijima.

S druge strane, Fridom Haus je pohvalio vlast zbog slobodnog pristupa internetu za sve građane.

Kada su u pitanju verske slobode, američka organizacija ocenjuje da se one generalno poštuju, a navodi se i podatak da je u 2012. godini smanjen broj incidenata koji su motivisani religioznim razlozima.

Građani imaju slobodu okupljanja i udruživanja, piše u izveštaju, ali se podseća da je u oktobru prošle godine vlast zabranila gej prajd paradu iz bezbednosnih razloga.

Fridom Haus naglašava da radikalne desničarske organizacije i "navijači" ostaju razlog za ozbiljnu brigu.

Izveštaj se bavio i stanjem u pravosuđu, u kome se kaže da je Ustavni sud u julu prošle godine ukinuo kontroverzne odluke iz 2009. i 2010. godine, kojima su tada stotine sudija i tužilaca ostali bez posla.

Američka organizacija zaključuje da jedan od problema koji i dalje postoji predstavlja nasilje u porodici, kao i da Srbija i dalje ostaje zemlja u kojoj postoji trgovina ljudima i prostitucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: