Crni vrh: Požar bukti deveti dan

Vatrogasci i radnici Šumske sekcije već devet dana bezuspešno pokušavaju da ugase požar koji gori na Crnom vrhu u kanjonu Uvca, u opštini Priboj.

Izvor: Beta

Sreda, 01.05.2013.

18:31

Default images

U gašenju požara učestvuju vatrogasci iz Novog Pazara, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Jagodine, Valjeva, Šapca, Niša i Prijepolja.

Vatrom je zahvaćeno više od 150 hektara guste borove šume i rastinja, a svi napori usmereni su da se obezbedi zaštita daljeg širenja požara.

"Mehanizacija proseca teren kako bi se požar zatvorio, ali se još ne može govoriti o njegovom stavljanju pod kontrolu", dodao je on.

Prema rečima Gorana Posrkuše iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, vatra preti da zahvati veliki kompleks borove šume, površine 300 hektara.

"Vatrena stihija ide u pravcu zapada, ka mestu Rača, ali na sreću nema ugroženih domaćinstava", kazao je Tanjugu Posrkuša.

Na terenu je, kako je istakao, 21 pripadnik vatrogasno spasilačkih jedinica i 15 radnika šumskog gazdinstva iz Prijepolja. "Stanje je jako teško, teren je nepristupačan, a vetar koji duva otežava gašenje", naglasio je on.

Tri helikoptera nisu pomogla gašenje zbog klanca koji im onemogućuje bezbedan prilaz, pa više ne učestvuju u borbi sa nepogodom.

Ruski avioni su u ovom trenutku neraspoloživi, a Posrkuša nema podatak da li će Vlada reagovati da bi se uključili u gašenje požara

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, čiji deo operativnog tima koordinira te aktivnosti, i danas apeluje na građane da u cilju sprečavanja pojave novih požara i izazivanja opasnosti po bezbednost građana i imovine ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić je rekao za B92 ranije danas da je situacija sa požarima pogoršana zbog visokih temperatura. "Uleteli smo odmah u leto. Ove temperature su neprimerene za ovo doba godine", rekao je Marić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: