Nikolić sa patrijarhom Teofilom III

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Jerusalimu s jerusalimskim patrijarhom Teofilom III kojem se zahvalio za sve što je učinio za srpski narod.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.05.2013.

00:35

Default images

Predsednik Srbije završio je posetu Izraelu koju je započeo u ponedeljak i tokom koje se sastao sa izraelskim državnim vrhom, razgovarao sa privrednicima i investitorima i posetio Muzej Izraela i Memorijalni centar Jad vašem.

Patrijarh Teofil III, primio je Nikolića kao "političara i hodočasnika" uz reči da razume da je Kosovo za Srbe "Jerusalim", a predsednik mu je zahvalio za sve što je učinio za srpski narod i pozvao ga na proslavu Milanskog edikta u Nišu.

Susretom sa Teofilom III, obilaskom Crkve Groba Hristovog, Crkve sv. Mihaila, Zapadnog zida (zida plača) i Starog grada predsednik Srbije je završio posetu Izraelu.

U razgovoru sa jerusalimskim patrijarhom Nikolić je preneo pozdrave patrijarha srpskog Irineja i vladika Srpske pravoslavne crkve i pozvao ga da dođe u Srbiju na proslavu 1.700 godina Milanskog edikta.

"Ovo je godina u kojoj mi u Srbiji obeležavamo 1.700 godina od kada je hrišćanstvo postalo dozvoljena religija zaslugom cara Konstantina koji je rođen u Nišu, kao i još 17 vizantijskih careva", rekao je Nikolić.

"Mi vas očekujemo u oktobru na završnoj svečanosti obeležavanja 1.700 godina hrišćanstva zato što je taj edikt nas hrišćane izvadio iz katakombi, podruma, skinuo nas sa vešala vratio nam naša mesta na kojima smo se molili Bogu, kako tada, tako i danas", naveo je on.
Predsednik Nikoliæ i patrijarh Teofil III u Jerusalimu (Tanjug)
Jerusalimski patrijah je predsedniku Srbije uručio orden Krst reda Svetog Skiptra.

"Velika mi je čast ovo odlikovanje koje ste mi dali, ja ga shvatam kao odlikovanje mučeničkom srpskom narodu i mučeničkoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je predsednik Nikolić.

Jerusalimski patrijarh je izrazio zadovoljstvo povodom susreta sa Nikolićem i podsetio na bliske istorijske veze Srbije i Jerusalimske patrijaršije, kao i da je car Konstantin koji ima izuzetan značaj za hrišćanstvo rođen u Nišu.

"Došli ste u Jerusalim i kao politički lider, i kao hodočasnik", rekao je Teofil III.

On se osvrnuo i na pitanje Kosova, rekavši da zna da je ono za Srbe "njihov Jerusalim" i da je "svestan patnji" kroz koje prolazi srpski narod.
Predsednik Nikoliæ primio je odlikovanje Jerusalimske patrijaršije (Tanjug)
Nikolić se tokom posete Izraelu, koju je započeo u ponedeljak, sastao sa izraelskim državnim vrhom, razgovarao sa privrednicima i investitorima i posetio Muzej Izraela i Memorijalni centar Jad vašem.

Nikolić kasnije danas putuje u Palestinu, gde će sastati sa predsednikom Mahmudom Abasom.

Abas će večeras prirediti i svečanu večeru za predsednika Srbije.

Nikolić će, takođe, razgovarati sa guvernerom Vitlejemskog regiona i predstavnicima hrišćanske zajednice, obići Crkvu vaznesenja, grob Jasera Arafata gde će položiti venac.

Predviđen je i susret sa studentima sa prostora bivše Jugoslavije.

U delegaciji sa predsednikom Nikolićem su i ministar poljoprivrede Goran Knežević i predsednikovi savetnici Marko Đurić i Stanislava Pak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: