Šta je Sarkozi poklonio Obami

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi i njegova supruga Karla Bruni bili su najdarežljiviji od svih stranih zvaničnika u davanju poklona Obaminoj porodici.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.04.2013.

23:54

Default images

Kako prenosi agencija Asošiejted Pres, Sarkozijevi su tokom 2011. godine poklonili Obaminoj porodici poklone u vrednosti od 41 hiljade dolara.

U dokumentu kancelarije za protokol Stejt departmenta koji je danas objavljen, vidi se širok dijapozon poklona, od dizajniranih štapova za golf, čistog kristala, do luksuznih sapuna i parfema.

Među darovima su velika crna Ermesova torba za golf vredna 7.750 dolara, dve kristalne lampe na srebrnom postolju vredne po 5.500 dolara, crna kožna Luj Viton tašna, staklena skulptura konja Aleksandra Velikog, kao i jedna majica marke Lakost.

Ipak, ovi pokloni neće krasiti budući dom Obaminih, kada aktuelni predsednik ne bude na funkciji, pošto većina darova ide u Nacionalnu arhivu SAD.

Pokloni drugih lidera su bili mnogo umereniji, pa je tako kanadski premijer Stiven Harper poklonio Obami košarkašku loptu sa potpisima igrača Toronto Reptorsa, dok je njegov australijski kolega na poklon doneo zeleni Ajpod za slušanje muzike i majice australijskih ragbi klubova.
Karla Bruni i Mišel Obama (Foto: Beta/AP, arhiva)
"Široke ruke" je bio i guverner meksičke države Oaksaka, koji je poklonio umetnička dela vredna 13.200 dolara, dok je najskuplji pojedinačni poklon jednom američkom zvaničniku, načelniku generalštaba Vojske generalu Majku Mulenu dao kuvajtski emir. Paket, koji je sadržao slike, satove i elektroniku bio je vredan 29.450 dolara.

"Dobro je prošla" i bivša državna sekretarka Hilari Klinton koja je te godine na poklon od stranih zvaničnika dobila jednu statuu srebrne sove vrednu 3.400 dolara, zlatnik vredan 7.425 dolara, svileni šal od omanskog sultana i perle vredne 3.200 dolara od kineske delegacije.

Takođe, od predsednika Tadžikistana stigao je poklon u vidu umetničkih dela vredan 2.850 dolara.

Najeskluzivniji poklon je stigao iz Zambije u vidu dijamantske ogrlice koja je koštala 7.834 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: