UN o ciljevima afričkih zemalja

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija danas je aklamacijom usvojena politička deklaracija o ciljevima afričkih zemalja u 21. veku.

Izvor: B92

Petak, 26.04.2013.

23:28

Default images

Deklaraciju su zajednički predložile sve države članice Afričke unije.

Usvajanjem političke deklaracije zaključena je visoka tematska debata o mirnom rešavanju sporova u Africi, sazvana na inicijativu srpskog predsedavanja GS UN, a u saradnji sa Afričkom Unijom, povodom 50 godina od osnovanja ove najmasovnije regionalne organizacije.

Na debati je učestvovalo 11 ministara spoljnih poslova, što je najveći broj od kako se one organizuju u UN. Pored ministara iz Afrike učestvovali su i predstavnici SAD, EU, Rusije, Kine, Brazila, Australije, Turske i mnogi drugi.

Glavna poruka konferencije je da Afrika, zahvaljujući rekordnom ekonomskom razvoju u poslednjim godinama i ogromnim prirodnim bogatstvima, postaje sve važniji akter na međunarodnoj sceni i da ova činjenica mora dodatno da se odražava u procesu donošenja ključnih globalnih političkih odluka.

Tokom skupa u Njujorku, predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić imao je i veliki broj bilateralnih susreta sa ministrima spoljnih poslova Južnoafričke Republike, Gane, Egipta, Zambije, Liberije, Angole, Nigerije, Namibije i Etiopije.

Jedan od najvažnijih razgovora bio je sa šefom diplomatije Malija, sa kojim je bilo reči o odluci Saveta bezbednosti o upućivanju 12.000 plavih šlemova u Mali 1. jula ove godine.

Jeremić je izrazio spremnost da GS UN podrži na bilo koji način suverenitet Malija i borbu protiv terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: