File ohrabruje Srbiju na putu ka EU

Evropski komesar za proširenje Štefan File ohrabrio je Srbiju da nastavi u pravcu hrabrih odluka i vizije na putu ka EU. Dačić: Najvećom brzinom ka EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.04.2013.

22:02

Default images

Dačić i File dali su izjave novinarima u vili Bokeljka pre pocetka sastanka, kome su, pored njih dvojice, prisustvovali i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Prema Fileovim rečima, on je došao u Beograd da ohrabri Srbiju da nastavi u pravcu hrabrih odluka i vizije na putu ka EU.

"Došao sam da vam čestitam na onome što ste postigli u poslednje vreme, na vašem evropskom putu, da izrazim podršku i ohrabrenje da nastavite u pravcu hrabrih odluka, predanosti i vizije na tom putu", rekao je File novnarima na početku posete Beogradu.

Došao je, kaže, u Srbiju samo nedelju dana nakon postizanja sporazuma Beograda i Prištine i nekoliko dana posle preporuka Evropske komisije za otpočinjanje pregovora Srbije i EU.

"Poseta odražava novi nivo angažovanja EU sa Srbijom", rekao je File na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

Evropski komesar je naveo da će tokom posete razgovarati o sledećim koracima Srbije na evropskom putu, kao što je implementacija dogovorenog, ali da će se fokusirati i na reforme.
Foto: Tanjug
"Sutra ćemo na konferenciji govoriti o raznim pitanjima, uključujući borbu protiv korupcije i reformu pravosuđa", najavio je File.

Evropski komesar, koji se novinarima obratio na početku na srpskom, rekao je takođe, da su ovo važni dani i za Srbiju i za njene građane.

On je zahvalio svim građanima Srbije i izrazio zadovoljstvo što ima mogućnost da bude deo pisanja nove istorije Srbije.

"Ovo su posebni trenuci ne samo za vas, nego i za EU i mene lično", zaključio je File.

Premijer Ivica Dačić izjavio je da Srbija mora velikim koracima da ide ka Evropskoj uniji i da tim putem mora da se kreće najvećom brzinom, jer čitava država opravdano očekuje pozitivnu ocenu za dobijanje datuma za početak pregovora.

Dačić je novinarima u vili Bokeljka pre sastanka sa Fileom rekao da Srbija ne sme i ne može više da stoji u mestu ili da ide korak unazad, već da mora krupnim koracima da ide ka Evropi.

"Da smo odbili ovo o čemu smo razgovarali u Briselu, ko zna koliko bismo još bili udaljeni od drugih evropskih zemalja", rekao je Dačić i podsetio da je BDP Srbije danas na nivou 65 odsto BDP iz 1989. godine.
Foto: Tanjug
Premijer je naglasio da se ovih dana može videti da postoji sasvim nova slika o Srbiji i pozitivan pristup zemlji i da se zato može očekivati veće razumevanje za stavove Srbije u takvim okolnostima.

To je prema njegovim recima, doprinos da se kao poštovana zemlja izbori za svoje stavove.

Premijer je dodao da, ukoliko se steknu uslovi za dobijanje datuma za početak pregovora, a Beograd smatra da jesu, biće to nova era u odnosima Srbije i EU.

Dačić je, zahvalivši se Fileu na konstruktivnom prilazu, istakao da Srbija EU nikada nije doživljavala kao drugu stranu, već kao partnera.

"U Evropsku uniju ne idemo da bi ispunili volju nekog iz Brisela, već zbog Srbije i naroda Srbije", podvukao je Dačić.

On je i ovoga puta ukazao da je Vlada Srbija na putu ka EU bila posvećena ispunjenu dva cilja - unutrašnjim reformama, usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom i ispravljanju nedostataka iz Izveštaja EK, i postizanju održivog rešenja u odnosima sa Prištinom, koji je bio ključini politički uslov.

Vreme je da Srbija živi kao svaka normalna država i nadoknadi izguvljeno vreme, zaključio je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: