Amnesti osudio iseljenje Roma

Međunarodna organizacija Amnesti internešenel osudila je iseljenje romskih porodica iz neformalnog naselja na Vidikovcu u beogradskoj opštini Čukarica.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.04.2013.

21:44

Default images

"Nasilno iseljenje, koje je počelo 22. aprila i nastavilo se sledećeg dana, sprovele su vlasti grada Beograda i opštine Čukarica, potpuno kršeći međunarodne i regionalne obaveze Srbije u oblasti ljudskih prava", navedeno je u saopštenju te organizacije.

AI je izrazio zabrinutost što su vlasti opisale iseljenje kao "operaciju čišćenja", pokazujući nedostatak poštovanja ljudskih prava tih Roma.

Opštinske i gradske vlasti su Romima saopštile da sprovode operaciju čišćenja, na osnovu odluke Komunalne inspekcije, a na veb-sajtu grada Beograda je objavljen izveštaj pod naslovom "Uklanjanje komunalnog nereda na Čukarici", navodi se u saopštenju AI.

Organizacija dodaje da gradske vlasti imaju dužnost da sprovedu mere kojima će poboljšati uslove življenja u neformalnim naseljima, pre nego što prisilno iseljavaju ljude iz njihovih domova.

Izrazivši zabrinutost za to da i drugim romskim porodicama preti prisilno iseljenje, AI je pozvao vlasti da se uzdrže od novih nezakonitih iseljenja, dok se ne naprave adekvatni planovi za preseljenje i alternativni smeštaj.

U izveštaju AI se dodaje da stanovnici nisu unapred obavešteni o iseljenju, kao što je predviđeno zakonom, a kada je jedan čovek upitao za rešenje, navodno ga je udario policajac, dok je jedna osoba uhapšena.

Više od 30 objekata na Vidikovcu je srušeno, a porodicama nije ponuđena nadoknada za uništenu ili oštećenu imovinu niti alternativni smeštaj. Ponudu Gradskog centra za socijalnu zaštitu da obezbedi privremeni smeštaj samo za žene i decu prihvatila je samo jedna žena.

Većina stanovnika tog neformalnog naselja doselila se nakon prethodnih iseljenja drugih naselja u kojima su živeli, kada su ostali bez pomoći ili su dobili nedovoljnu pomoć nadležnih socijalnih i drugih službi, saopštile su ranije nevladine organizacije "Praksis" i Regionalni centar za manjine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: