Potpisan zaključak o centru u Nišu

Premijer Ivica Dačić i ministar Ruska Federacije za vanredne situacije Vladimir Pučkov potpisali su zaključke o radu srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.04.2013.

20:39

Default images

Centar će do kraja godine početi da radi punim kapacitetom.

"Srpsko-ruski humanitarni centar je deo našeg globalnog projekta - strateškog partnerstva, o čemu će sporazum biti uskoro potpisan", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka.

Premijer je rekao da, ukoliko budu ispunjene sve procedure, može se očekivati da taj sporazum o strateškom partnerstvu bude potpisan i prilikom posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Rusiji 21. maja.

"Sporazum je u završnoj fazi izrade i najveći deo tog sporazuma je usaglašen", rekao je Dačić.

Govoreći o srpsko-ruskom humanitarnom centru, Dačić je rekao da je ovo praktično završna faza u formiranju centra u kojoj su definisana kadrovska rešenja, njegovo registrovanje i određivanje lokacije.

Direktor tog humanitarnog centra biće Slobodan Glavčić, koji na tu dužnost dolazi sa mesta načelnika helikopterske jedinice MUP Srbije, a u centru će raditi 39 naših i ruskih ljudi.

"Nemam snage da objašnjavam više na Zapadu da li je ovo baza ili humanitarni centar ili neka misle da je baza, ali nažalost nije", naglasio je Dačić.

Premijer je još jednom ponovio da je cilj osnivanja centra spasavanje ljudi i imovine u vanrednim situacijama i elementarnim nepogodama, kao i umanjivanje posledica takvih nesreća.

On je podsetio da su i pre formalnog osnivanja centra pre godinu dana ruski avioni za gašenje požara pružili veliku pomoć Srbiji u letnjim mesecima, na čemu je zahvalio ruskim prijateljima.

Centar će delovati ne samo u Srbiji, nego će pružati pomoć svim ugroženim ljudima odnosno područjima u regionu i Niš će biti ucrtan na mapi međunarodnih organizacija, koje znaju o čemu je reč, kao centar iz koga će se delovati i u drugim državama prema potrebi.

U saradnji s Ruskom Federacijom nastavlja se i razminiranje cele trase Južnog toka, naveo je Dačić i naglasio da su poslovi razminiranja, koji su ranije urađeni i koji se sada preduzimaju, donacija Ruske Federacije.

Pučkov je podsetio da je Centar formiran tačno pre godinu dana u Nišu i da su ruske i srpske objedinjene humanitarne službe odmah počele da ispunjavaju zadatke.

On je kazao da su ruski helikopteri i avioni učestvovali u gašenju požara ne samo u Srbji, već i u Bosni i Hercegovini, a ruski i srpski humanitarci dejstvovali su i na Svetoj gori.

Pučkov je podsetio i na pomoć koju je Rusija pružila Srbima na Kosovu i Metohiji.

Ruski demineri u saradnji sa nadležnim službama u Srbiji u proteklih pet godina razminirali su tri miliona kvadratnih metara i iz zemlje izvadili 11.000 komada eksploziva.

U humanitarnom centru u Nišu nalazi se oko 100 tona humanitarne pomoći iz Rusije i ta pomoć će biti povećana kako u količini, tako i u raznolikosti, rekao je Pučkov.

Pučkov je dodao i da centar ima veliku budućnost i da isključivo ima humanitarni karakter.

Centar će u kadrovskom smislu biti formiran na paritetnoj osnovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: