Irak: U sukobima 41 osoba ubijena

Najmanje 10 iračkih policajaca i 31 sunitski ekstremista poginuli su u sukobima u Mosulu u Iraku, trećeg dana najtežih sukoba od povlačenja američkih vojnika.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.04.2013.

18:47

Default images

Naoružani napadači su izveli napad na Mosul, koji se nalazi 390 kilometara severno od Bagdada, u sredu uveče i zauzeli zapadne delove grada nakon što su preko razglasa džamije pozvali sunite da im se pridruže, prenele su agencije.

Vojni izvori su rekli da su federalna policija i vojska ponovo uspostavile kontrolu nad najvećim delom grada, ali da je sedište policije i dalje opkoljeno i da ekstremisti tamo drže pet talaca.

Sukobi su izbili u utorak nakon što su irački vojnici napali sunitski protestni kamp. U sredu je u oružanim sukobima između snaga bezbednosti i ekstremista poginulo više od 30 ljudi.

Ovo su najkrvaviji sukobi od kada je nekoliko hiljada sunitskih muslimana u decembru počelo proteste zahtevajući okončanje marginalizacije njihove verske zajednice, za koju optužuju šiitskog premijera Nurija al-Malikija.

"Opasnost od sektaškog građanskog rata"

Irački premijer Nuri al-Maliki upozorio je da bi u zemlji ponovo mogao da se rasplamsa "sektaški građanski rat", usred porasta nasilja u kojem je za tri dana ubijeno 179 ljudi.

Maliki je pozvao Iračane da preuzmu inicijativu i ne popuste pred onima koji zemlju žele da vrate u rat, javila je agencija Frans pres.

U sukobima koji su izbili u utorak kada su snage bezbednosti upale među antivladine demonstrante blizu sunitskog grada Havidža na severu zemlje, poginulo je 53 ljudi.

Nakon toga je usledio niz osvetničkih napada u kojima su ubijene još desetine ljudi, a bilans žrtava za tri dana porastao je na 179, dok je 286 ljudi povređeno.

Ovo je najsmrtonosniji talas nasilja povezanog sa protestima koji su počeli pre više od četiri meseca u sunitskim oblastima ove većinski šiitske zemlje.

Demonstranti traže da Maliki, šiit, podnese ostavku i da se vlasti bolje ophode prema sunitskoj manjini.

U građanskom ratu u Iraku, koji je vrhunac dostigao 2006. i 2007. godine, poginule su desetine hiljada ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: