Izabran odbor za deklaraciju

Skupština Vojvodine formirala je Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja, odnosno Odbor koji će u narednom periodu razmatrati spornu deklaraciju.

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.04.2013.

15:30

Default images

Deklaraciju je predložila pokrajinska Vlada, a to je bio razlog da opozicija zatraži vanredne izbore i ostavku vojvođanskog premijera Bojana Pajtića.

Izborom četiri stručna člana Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja AP Vojvodine danas je završena 16. sednica pokrajinskog parlamenta. Članovi Odbora iz pravne struke su Momčilo Grubač, Stevan Lilić, Srđan Sikimić i Slobodan Orlović, a za to su glasala 82 poslanika pokrajinskog parlamenta, tri su bila protiv toga, a dva poslanika nisu učestvovala u glasanju.

U raspravi o predlogu članova Odbora učestvovali su predsednik poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke Saša Santovac, predsednik poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije Pavle Budakov i poslanik Demokratske stranke Srbije Milenko Jovanov.

Santovac je kazao da SRS neće glasati za pomenuti predlog zbog toga što je za tu stranku problematičan predlog da Stevan Lilić bude član Odbora.
On je kazao da je Vojislav Šešelj još 2000. godine postavio pitanje doktorata Stevana Lilića, optuživši ga da je prepisao neke naučne radove, a kako je istakao, Santovac, Lilić i 2010. godine u aferi "Satelit" svedočio protiv države Srbije.

Predsednik poslaničkog kluba SPS-a Pavle Budakov je rekao da će ta stranka podržati predlog, ali je imao primedbu na način predlaganja, tvrdeći da od četiri člana po dva treba da predlažu opozicija i vladajuća većina, a ne kao što je to bilo, da tri člana predlaže vladajuća većina, a jednog opozicija.

"Takvim načinom predlaganja politizujemo kadrove koji bi trebalo da daju nezavisni i naučni stav o predloženoj temi", rekao je Budakov, dodajući da se nada da Odbor neće samo raspravljati o Deklaraciji o zaštitni ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, već da će u budućnosti raspravljati i o drugim bitnim zakonskim predlozima.

Milenko Jovanov je u ime DSS-a kazao da ta stranka neće podržati predlog zbog toga što nije sigurna u to da predloženi članovi neće zastupati političke stavove.

"Jedan od predloženih članova je član Političkog saveta Demokratske stranke, a drugi je učestvovao na stranačkim tribinima LSV i sve nam to govori da ne možemo biti sto odsto sigurni da oni neće braniti stavove političkih stranaka kojima pripadaju ili čiji su simpatizeri", rekao je Jovanov.

Na današnjoj sednici Skupštine Vojvodine, pored Odluke o izboru članova Odbora Skupštine, usvojeni su i izveštaj pokrajinskog ombudsmana za 2012. godinu, Izveštaj o poslovanju Zavoda za ravnopravnost polova i razrešen je dosadašnji i imenovan novi direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: