Asad nije koristio hemijsko oružje

Vlada SAD nije došla do zaključka da je Sirija koristila hemijsko oružje protiv svog naroda kako bi ugušila pobunu u svojoj zemlji, kaže portparol Bele kuće.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.04.2013.

21:58

Default images

Džej Kerni je tako reagovao na izjavu izraelskog generala Itaja Bruna, iz vojnog obaveštajnog odeljenja, koji je optužio sirijskog predsednika Bašara al-Asada da koristi hemijsko oružje protiv civila u građanskom ratu u svojoj državi.

SAD su ranije saopštile da bi, u slučaju da Sirija koristi hemijsko oružje, značilo da je prešla "crvenu liniju" koja bi mogla da izazove stranu intervenciju.

Kerni je, pritisnut pitanjima na konferenciji za novinare, kazao da SAD nisu došle do zaključka da je hemijsko oružje upotrebljeno, dodavši da je teško utvrditi kada je to oružje korišćeno.

Prema njegovim rečima, SAD ostaju zabrinute zbog izveštaja da je to oružje korišćeno i da je Vašington sumnjičav zbog izveštaja da ga je koristila sirijska opozicija.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je prošle nedelje da je Izrael spreman da se brani ako Asadovo hemijsko oružje i protiv avionska oprema dospe u pogrešne ruke.

"Glavna naša briga je oružje koje je već u Siriji - to je protivavionsko oružje, to je hemijsko oružje i drugo vrlo, vrlo opasno oružje koje moze izmeniti pravila igre" kazao je Netanijahu za BBC.

On je upozorio da bi to oružje moglo da izmeni ravnotežu snaga na Bliskom istoku i da nije samo u interesu Izraela da ono ne dospe u pogrešne ruke, već i drugih zemalja. Uprakos tome Netanijahu je ponovio da Izrael ne želi da se meša u sirijski građanski rat.

Izraelski mediji navode da su bila navodno tri hemijska napada - jedan kraj Alepa i jedan kraj Damaska u martu, kao i jedan u Homsu u decembru, a pobunjenici i Asadova vlada se međusobno optužuju za takve napade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: