Francuska legalizovala gej brakove

Francuska je postala 14. zemlja u svetu koja je legalizovala sklapanje istopolnih brakova.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

19:08

Default images

Parlament te zemlje usvojio je zakon kojim se osobama istog pola dozvoljava da se venčavaju i usvajaju decu.

Poslanici donjeg doma francuskog parlamenta, gde socijalisti predsednika Fransoa Olanda imaju apsolutnu većinu, usvojili su nacrt zakona sa 331 glasom "za" i 225 "protiv", javio je Rojters.
Foto: Beta, AP
AP navodi da je francuska ministarka pravde Kristijan Tobira saopštila da bi prvi istopolni brak mogao da bude sklopljen već u junu.

Predlog zakona koji je usvojio parlament zvanično će postati zakon kada ga potpiše predsednik i kada bude objavljen u Službenom glasniku.
Foto: Beta, AP
Opozicija se nada da će odložiti taj korak tako što će osporiti tu meru na Ustavnom sudu, ali vlada veruje da će sud žalbu odbaciti.

Incijativa za usvajanje zakona kojim se legalizuju istopolni brakovi jedna je od glavnih reformi koje je obećao Oland, a koja je izazvala žustru debatu i brojne, povremeno nasilne ulične proteste, kao i porast broja homofobičnih napada u Francuskoj.
Foto: Beta, AP
Protivnici zakona smatraju da Francuska nije spremna za to da istopolni parovi usvajaju decu, a ankete pokazuju da je javnost duboko podeljena po ovom pitanju.

Holandija je 2001. postala prva zemlja u svetu koja je legalizovala istopolne brakove, a od tada su to učinile Belgija, Španija, Kanada, Južnoafrička Republika, Norveška, Švedska, Portugal, Island, Argentina, Danska, Urugvaj i Novi Zeland.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: