Evro-socijalisti za članstvo Srbije

Grupa "Socijalisti i demokrate" u Evropskom parlamentu je zatražila da Evropska unija pokrene pregovore o članstvu sa Srbijom.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

18:04

Default images

Grupa je naglasila da nikakve prepreke za to više ne sme biti posle "istorijskog sporazuma o normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine.

"Socijalisti i demokrate" su pozdravili preporuku Evropske komisije da se otvore pregovori o prijemu Srbije u EU, naglasivši da to treba da učine Savet ministara EU i Evropski savet.

Oni su saopštili da bi "svaka drugačija odluka podrila uverljivost politike proširivanja EU".

U saopštenju koje je izdao potpredsednik te poslaničke grupe u EP Libor Rouček se podvlači da će pregovori s Beogradom biti "od životne važnosti za učvršćenje napretka Srbije u reformama i tu zemlju će postaviti na nepovratni put ka evropskoj budućnosti".

U tekstu se kaže: "Mi, isto tako, pozivamo Srbiju i Kosovo da primene sporazum brzo i u dobroj volji... a odobrenje sporazuma u srpskoj vladi i kosovskom parlamentu su veoma ohrabrujući".

Ta grupa poslanika u EP je izrazila zadovoljstvo zbog preporuke Evropske komisije da se pokrenu pregovori sa Beogradom, kao i pregovori o sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

Rouček u saopštenju podvlači da bi pregovori s Prištinom "bili od ključnog značaja da se Kosovo uvede u maticu procesa širenja (EU) na Zapadnom Balkanu".

Dodaje se da su i Srbija i Kosovo "pokazali veliku hrabrost i odlučnost kako bi se došlo do uspešnog ishoda dijaloga, uz posredovanje EU, i zaslužuju da idu napred u procesu ugrađivanja u Evropsku uniju".

"Socijalisti i demokrate" u EP smatraju da će sporazum Beograd-Priština biti od istorijske važnosti za Zapadni Balkan i "uneti toliko potrebnu novu snagu u proces širenja (EU) i reformi širom tog regiona, a EU i zemlje Zapadnog Balkana moraju u punoj meri iskoristiti taj zamah".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: