Kačavenda razrešen a nije raščinjen

Skadalozni snimci na kojima je, navodno, vladika Kačavenda, glasine i optužbe koje su mu upućene nisu prestali ni posle odluke Sinoda da ga razreši dužnosti.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

16:02

Default images

Sinod u svom saopštenju nije spomenuo neprimereno ponašanje svog vladike, vrh Srpske pravoslavne crkve se ne oglašava, a analitičari smatraju da je slučaj Vasilija Kačavende narušio ugled Crkve.

Na neuobičajenu situaciju u svojim redovima, crkva reaguje svojom uobičajenom procedurom. Kačavenda je razrešen, ali nije raščinjen. Crkva ga nije ni osudila niti je stala u njegovu odbranu. Najava da će možda nešto preduzeti stiže iz Sarajeva.

"Najverovatnije je da će crkveni sud raditi svoj posao. Nemoguće je da ne radi. Samo što, kao što znate, u Crkvi se stvari ne dešavaju tako brzo i tako ishitreno i ne ide se na to da se donese osuda pre nego što se zna ili što se vidi ili što se utvrdi. Sve ide sporije i nije tako jednostavno", kazao je Grigorije, episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Kačavenda je tokom prethodnih godina, kako su pisali mediji, viđan u društvu haških optuženika, ali i stripera. Živi u raskoši i luksuzu u dvoru u Bijeljini, a sada se dovodi u vezu sa seksualnim skandalima. Međutim, pre tri godine je bio ozbiljan kandidat za patrijarha.

"Vernici će reći - to je jedan od brojnih episkopa, to ne znači da je ceo kolektiv, svi episkopi da su takvi, vernici će reagovati sa - eto našlo se snage da se reaguje", smatra verski analitičar Živica Tucić.

Posle odluke Sinoda slučaj Kačavenda je završen, smatra Tucić, koji ne spori da je Crkva mogla jasnije i preciznije da reaguje i veruje da će u javnosti ostati neprijatan utisak. Taj utisak, međutim, dodaje on, vernike neće pokolebati.

"Danas u vreme jako velike komunikativnosti, brzini informacija, jednostavno svi subjekti u društvu, da li su to političke partije, Crkva, od svih se očekuje da daju potpunu informaciju, jasnu, preciznu i što pre", ističe on.

Posle odluke Sinoda Kačavenda bi trebalo da se povuče u izolaciju u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori. U isti manastir Sinod je poslao i smenjenog vladiku Artemija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: