Lajčak: Ključ sprovesti sporazum

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da će ključ za put Srbije i Kosova ka EU biti sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2013.

23:45

Default images

"O samom datumu odlučivaće se juna, ali današnja rasprava (ministara EU u Luskemburgu) je pokazala koliki je značaj ovog trenutka, a Evropska unija će nastojati... da stavi do znanja koliko pozitivno doživljavamo taj sporazum, kako bi građani i u Srbiji, i na Kosovu uvideli da je to što je dogovoreno dobro za njihovu evropsku budućnost", kazao je Lajčak.

Lajčak je kazao da ne očekuje iznenađenja u Skupštini Srbije tokom usvajanja sporazuma Beograda i Prištine, i ukazao da će ključno biti to kako se sporazum primeni u praksi.

"U slučaju Kosova tu je još činjenica da je Unija podeljena 22:5 (oko priznanja nezavisnosti Kosova) i tu su neka pravna pitanja kojima treba posvetiti pažnju. Tih pet država ne gradi blok, svaka od njih je do svog stava došla na osnovu svojih argumenata", rekao je Lajčak.

Šef slovačke diplomatije naglasio je da će tako svaka od tih pet članica EU, ako bude revidirala svoj stav o nezavisnosti Kosova, to učiniti na osnovu svojih argumenata.

"Nekakav pritisak u tom pravcu bih video kao kontraproduktivan", kazao je Lajčak agenciji TASR.

Slovačka je među zemljama koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: