"Ovo je bajpas do konačnog rešenja"

Premijer Dačić je izjavio da je predlogom briselskog sporazuma o severu KiM garantovana najveća moguća bezbednost srpskom stanovništvu sa severa pokrajine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.04.2013.

20:43

Default images

Premijer je ocenio da veće garancije od tih nisu mogle da budu postignute.

Dačić je rekao da još dobija preteće poruke, ali da ga to ne plaši, jer nije izdajnik.

"Dobili smo garancije od onih koji komanduju, a to je da kosovska vojska ne sme da dođe na sever. To je prvi put da smo dobili takve garancije. Dobili smo ih od generalnog sekretara NATO (Andersa Foga) Rasmusena, a bila je prisutna i (visoka predstavnica EU) Ketrin Ešton. Oni su garanti sporazuma", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

On je objasnio da buduća kosovska vojska "ili bilo koja druga formacija" neće moći da uđe na teritoriju četiri opštine.

"Može da dođe na sever samo uz pristanak Kfora, odnosno NATO i u to u slučaju katastrofa i to samo uz pristanak Srba. Mi nismo mogli da izmislimo veću garanciju", naglasio je Dačić. Premijer Dačić je rekao da svakodnevno dobija preteće poruke zbog parafiranja predloga briselskog sporazuma o severu Kosova i Metohije, ali da ga to ne plaši, jer "nije izdajnik".

Dačić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da je i večeras dobio preteću poruku od "čoveka iz Sremske Mitrovice", čija je sadržina bila da će "dobiti metak", ali da je, uz konsultacije sa potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, naložio policiji da ne reaguje na takve pretnje.

"Policija je to počela da radi, ali smo Vučić i ja to zaustavili da ne bismo od njih pravili heroje i da ne bi ispalo da smo se nečega uplašili", objasnio je Dačić.

On je istakao da nije izdajnik i da želi da vodi jasnu i odlučnu politiku, podsetivši na 1389. godinu i žrtvu Srbije zarad očuvanja svog naroda.

"Dobio sam i poruku da smo izdali cara Lazara. On je stradao na Kosovu, ubio ga je Bajazit. Carica Milica je sledeće godine odvela svoju ćerku u harem Bajazita, dala je za ženu čoveku koji je ubio njenog muža, čoveku druge vere, koji je napao Srbiju, odrubio glavu njenog muža. Zašto? Odluku je doneo Sabor i crkva. Da li je carica Milica izdala svog Lazara time? To je uradila zbog svog naroda i danas su u SPC Milica i Olivera simbol žrtve za srpski narod", objasnio je Dačić.

Premijer Srbije poručio je građanima Srbije koji su otišli u inostranstvo da ne dele lekcije iz tih zemalja, već da se vrate u Srbiju i podele sudbinu svog naroda.

"Iz Austrije mi je jedan poslao poruku i rekao da nikako ne ulazimo u Evropsku uniju. On je otišao u Austriju, tamo je odveo decu, a ovde će druga deca da budu uništavana. Vratite se u Srbiju, delite sudbinu svih, pa onda delite lekcije", poručio je Dačić.

"Moskva podržava plan Srbije"

Srbija ima punu podršku Rusije u rešavanju konačnog statusa Kosova, a sporazum parafiran u Briselu je bajpas do tog konačnog rešenja, rekao je Ivica Dačić.

"Ovim smo napravili bajpas do konačnog rešenja. Da bismo došli do konačnog rešenja mi moramo da budemo u igri i Srbi moraju da opstanu na Kosovu", naglasio je Dačić.

Rusija podržava srpski stav kada je reč o konačnom rešenju i tu podršku ne uslovaljava, rekao je Dačić za RTS a povodom razgovora koje je pre poslednje runde dijaloga vodio u Moskvi.

Dačić je dodao da ima obećanje ruskog predsednika Vladimira Putina da će o tome razgovarati sa predsednicima SAD i Nemačke i drugih uticajnih evropskih zemalja.

On je ocenio da je sporazum koji je parafiran u Briselu bajpas do konačnog rešenja Kosova i da je trebalo da se dve realnosti na terenu uvedu u naznake pravnog okvira.

U Rusiji smo pričali o strateškoj podršci Rusije konačnom statusu Kosova, a o toj najvažnijoj stvari o konačnom rešenju u Briselu još nije bilo reči.

Ova podrška Moskve se ne odnosi na pitanja koja su bila u toku, a koja su se ticala privremenih rešenja, koja nemaju vezu sa konačnim rešenjima, kazao je Dačić i ponovio da je Beograd bio spreman da priča o tom glavnom pitanju, ali da je to Prišitna odbijala jer je za nju to završeno pitanje.

"Kada govorimo o konačnom rešenju, jasno je da ono ne moze biti bez UN, to je naš jedini adut, sve ostalo su organizacije koje ne zavise od nas.... i zato su nam potrebne političke konsultacije na visokom nivou (sa Rusijom)", kazao je Dačić i podsetio da Rusija nikada nije usporila evropski put Srbije, ali je protiv ucena koje dolaze iz EU.

Nismo u stajnu sami da blokiramo put Kosova ka UN, ali možemo uz pomoć naših prijatelja Rusije i Kine, ponovio je Dačić i dodao da je to jedini adut Srbije.

Priče o tome da je Rusija mogla vojno da interveniše na Kosovu je samo fantazija u nečijim glavama, kazao je Dačić i dodao da u Moskvi nije bilo reči o tome da se vojni kontigent uputi na Kosovo jer je to za njih neprihvatljivo zbog NATO komande.

Prema njegovim rečima, u Rusiji je bilo reči o vojnoj saradnji, modernizaciji vojske ili što je još važnije o strateškom partnerstvu, političkim konsultacijama i ekonomskoj saradnji.

Dačić je ponovio da je Beograd u Briselu dobio garancije od onih koji komanduju, a to je da kosovska vojska ne sme da dođe na sever.

Kako je naveo buduća kosovska vojska "ili bilo koja druga formacija" neće moći da uđe na sever i da su garancije dali generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, u prisustvu visoke predstavnica EU Ketrin Ešton.

"Može da dođe na sever samo uz pristanak Kfora, odnosno NATO i to u slucaju katastrofa, i to samo uz pristanak Srba. Veću garanciju nismo mogli da izmislimo", rekao je Dačić.

Dačić je dodao i da je bolje da sprečimo neku buduću kosovsku oluju nego da kasnije držimo parastose.

"Ova Vlada preuzima odgovornost, svako može lično da se žrtvuje ali niko nema pravo da žrtvuje ceo narod. Ceo srpski narod je žrtvovan proteklih sto godina", podsetio je on i dodao da smo vodili bitke za koje smo unapred znali da ne možemo da ih dobijemo.

"Možda će nas mrzeti, ali kasnije generacije će nas poštovati", rekao je Dačić i dodao da je važno da idemo pravim putem. Danas smo došli do 15 tačaka; pre ih je blo osam. Nije bilo reči o policiji, punom nadzoru nad važnim temama, obrazovanju, zdravstvu, prostornom planiranju", rekao je premijer.

Dačić je rekao da treba da budemo zadovoljni s obzirom na poziciju iz koje smo krenuli, kao i da su i mnogo veće zemlje poput Rusije ostavile trećinu svog stanovništva bivšim republikama.

"Nije tačno da je Kosovo prodato zbog datuma"

Premijer Srbije kaže da nije tačno da je državni vrh prodao Kosovo zarad dobijanja datuma za početak predpristupnih pregovora, kao i da je Srbima sa Kosova i Metohije predlogom briselskog sporazuma omogućena najveća moguća bezbednost.

Potpisivanje tog predloga za premijera Srbije predstavlja istorijsku odluku, a ne izdaju Kosova i Metohije.

"Ako me vučete za jezik, značajan deo Srba sa Kosova prima plate iz Prištine. I sad, oni nisu priznali nezavisnost, a ja jesam što sam parafirao... Mi hoćemo da im pomognemo, nije više samo Kosovo u pitanju, već biološki opstanak cele zemlje. Možda će neko da nas osuđuje, ali sam siguran da će nas kasnije generacije poštovati", istakao je Dačić u intervjuu za RTS.

Dačić je naglasio da je potpisivanjem predloga sporazuma sa Prištinom spaseno "ono što se spasti može", ujedno ocenivši kao lakrdiju stav jednog dela javnosti da je "Kosovo prodato za datum".

Dačić je istakao da je vrlo važno da se predloženi sporazum implementira i dodao da sa Srbima sa Kosova o tome "mora strateški da se razgovara, u najvećoj tajnosti i bezbenosnoj zaštiti".

Dačić je naglasio da je potpisivanjem predloga sporazuma sa Prištinom spaseno "ono što se spasti može", ujedno ocenivši kao lakrdiju stav jednog dela javnosti da je "Kosovo prodato za datum".

Dačić nije odbacio mogućnost da se u pregovorima sa EU o priključenju pojave novi uslovi, ali da treba "pametno odigrati igru".

Prema njegovim rečima potrebno je ući u EU, "a ukoliko nam se ne sviđa lako ćemo izaći", i kao dobar primer naveo Litvaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: