Tajvan "vežbao" oko spornih ostrva

Tajvanska obalska straža je saopštila danas da je Tajpej održao vežbu s bojevom municijom na "vrućem" arhipelagu u Južnom kineskom moru.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.04.2013.

19:22

Default images

Tim korakom rizikuje da poveća regionalne napetosti oko spornih ostrva.

Više od 2.000 granata je ispalio garnizon na najvećem od Spratli ostrva Taipingu, kojim upravlja Tajvan, rekao je šef obalske straže Vang Čin Vang u parlamentu.

To je bila prva vežba sa bojevom municijom na ostrvima Spratli, koja potražuju još Kina, Vijetnam, Malezija, Vijetnam i Bruneji, od kada je na ostrvo Taiping prošlog avgusta prebačena artiljerija i teški minobacači.

Vang je rekao da je vežba obavljena sredinom aprila.

Poslanik Lin Ju Fang, koji je član parlamentarnog komiteta za vojsku i diplomatiju, zatražio je od Vanga da zanemari moguće reakcije ostalih pretendenata na ta ostrva.

"Taiping ostrvo je deo naše teritorije. Vi ste uradili šta je trebalo da uradite. Uradili ste dobar posao", rekao je Lin, a preneo AFP.

Vang je rekao da su korišćene artiljerijske granate od 40 milimetara i minobacači od 120 milimetara, koji su prebačeni na ostrvo prošle godine, a što je nateralo Vijetnam da izrazi bes zbog novog oružja većeg dometa.

Svi pretendenti na vlasništvo nad ostrvima Spratli, osim Bruneja, imaju vojne posade na nekom od više od stotinu raštrkanih ostrvaca arhipelaga, koje pokrivaju veliku oblast, ali imaju ukupnu površinu manju od pet kvadratnih kilometara.

Oblast potencijalno bogata naftom i gasom, kojom prolaze važni pomorski putevi, potencijalno je vojno žarište i već duže se vode diplomatski sporovi među okolnim zemljama koje iznose teritorijalne zahteve.

Filipini i Vijetnam su se žalili da Kina postaje sve agresivnija u svojim akcijama u toj oblasti, proganjajući njihove ribare, kao i kroz sve provokativnije diplomatske akcije. Peking tvrdi da Južno kinesko more od davnina pripada Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: