Odloženo saslušanje Mijatovića

Saslušanje Zorana Mijatovića, na suđenju za pobunu JSO, odloženo na neodređeno vreme, jer sud nije završio ispitivanje njegovog tadašnjeg šefa Gorana Petrovića.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2013.

18:58

Default images

Nekadašnji načelnik Državne bezbednosti pojašnjavao je svoje iskaze date prošle nedelje, ali i priznao da služba nije imala podatke o pripremi pobune.

Petrović je na samom kraju rekao da ima šta da doda, ali da se sudu ne bi svidelo to što bi čuli, pa će te informacije objaviti u narednoj knjizi.

JSO je predstavljala opasnost za državu, jer nije bilo tako obučene i opremljene jedinice, ni u policiji ni u vojsci, kao ni osobe spremne da im se suprotstavi, objašnjava Goran Petrović.

Međutim, kako kaže, nisu bili ugroženi predsednik savezne države i vrh vojske. Ipak, on priznaje da nije znao šta se sprema, iako je ranije rekao da je znao da u JSO ima kriminalaca i ubica, ali da nije imao podršku da očisti jedinicu.

“Pre pobune, nije bilo nikakvih problema sa JSO. Imali smo sasvim korektnu saradnju. Nije bilo ni problema prilikom suspenzije Milorada Ulemeka, nakon što je izazvao incident u beogradskom klubu Stupica, osim možda nekih emotivnih momenata. Ali ja ne znam šta je svaki od njih privatno mislio. Generalno, nije bilo problema sa jedinicom”, kaže Petrović.

Za pobunu JSO u novembru 2001. godine, kojom su, prema optužnici, ugrozili ustavni poredak i bezbednost zemlje, optuženi su Milorad Ulemek, Dušan Maričić i Zvezdan Jovanović, koji služe višedecenijske kazne za ubistvo premijera i druga krivična dela, kao i petorica pripadnika JSO i DB koji na suđenja dolaze sa slobode.

U nastavku suđenja biće saslušan i veliki broj tadašnjih ministara, među kojima su Dušan Mihajlović, Čedomir Jovanović, Dragan Milovanović, ali predstavnici DB-a, među kojima i Milorad Bracanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: