Fakulteti bi veće školarine

Trinaest od 31 fakulteta Beogradskog univerziteta predložilo je povećanje školarina za narednu školsku godinu, Ministarstvo prosvete protiv, piše Danas.

Izvor: Danas

Sreda, 17.04.2013.

23:25

Default images

Samo je Šumarski fakultet odlučio da troškove studija snizi za 5.000 dinara.

I dok na Univerzitetu u Beogradu tvrde da nije reč o poskupljenju, već o usklađivanju sa inflacijom, iz Ministarstva prosvete poručuju da školarine treba da ostanu na prošlogodišnjem nivou.

Studenti, s druge strane, najavljuju da će na sve načine sprečiti povećanje školarina.

Prorektor za finansije BU Miodrag Popović istakao je na jučerašnjoj sednici Senata da će 13 fakulteta uskladiti školarine sa procentom inflacije do 12,5 odsto, dok će na ostalim visokoškolskim ustanovama biti zadržane prošlogodišnje cene. Najveće povećanje je predložio Stomatološki fakultet, sa 180.000 na 220.000 dinara, što je prema Popovićevim rečima opravdano, jer oni nisu menjali cenu studiranja poslednjih šest godina. Poskupljenje su najavili i ETF, Rudarsko-geološki, FON, Poljoprivredni, Ekonomski, Pravoslavni bogoslovski, FPN, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, FASPER, Farmaceutski, Matematički i Geografski. Popović je rekao da je BU blagovremeno tražio mišljenje Ministarstva prosvete o ovom pitanju, ali da pismeni odgovor nije dobio, a pred kraj jučerašnje sednice Senata stigao je dopis Ministarstva u kome poručuju da bi školarine trebalo da ostanu na prošlogodišnjem nivou.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je novinarima da školarine neće poskupeti, dok na Beogradskom univerzitetu tvrde da mišljenje Ministarstva nije obavezujuće, već da konačnu odluku donose saveti fakulteta. Kako je objašnjeno na Senatu, fakulteti su obavezni da prilikom donošenja odluke o školarinama pribave mišljenje Ministarstva, ali ne i da ga poštuju.

Miloš Zeljković, predstavnik Studentskog parlamenta BU, rekao je da će studenti na sve načine pokušati da spreče poskupljenje školarina i da su akademci saglasni sa stavom prosvetne vlasti.

"Ne vidimo opravdanje za poskupljenje. Zašto bi se povećanje usklađivalo sa inflacijom u prethodnom periodu kada se školarine donose za narednu školsku godinu? Ukoliko bi one poskupele u skladu sa projektovanom inflacijom, to bi bilo znatno niže", kaže Zeljković.

Rektor BU Vladimir Bumbaširević odgovorio je da projektovana inflacija „nije siguran podatak“ i podsetio da neki fakulteti godinama unazad nisu menjali troškove studiranja za samofinansirajuće studente.

Na jučerašnjoj sednici Senata iznet je podatak da je prolaznost na ispitima ispod 30 odsto zabeležena na četiri do pet odsto predmeta, dok je 2009. bilo 11 odsto takvih predmeta.

Upis od 25. juna

Prvi upisni rok nove generacije brucoša na Beogradskom univerzitetu počinje predajom dokumenata kandidata 25, 26. i 27. juna. Prijemni ispiti biće održani od 30. juna do 3. jula.

Preliminarni rezultati će biti objavljeni 5. jula, a konačni 10. jula, kada počinje i upis primljenih kandidata. Sve upisne aktivnosti treba da budu završene do 14. jula.

Prema predlogu Beogradskog univerziteta, u narednu školsku godinu biće upisano oko 14.400 studenata, od čega oko 9.300 na budžetu, a 5.100 će sami plaćati školovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: