"Saradnja i bez priključenja NATO"

Srbija i NATO mogu da sarađuju i bez priključenja Srbije jer dele zajedničke interese, izjavio je zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Ted Vajtsajd.

Izvor: Beta

Subota, 13.04.2013.

17:50

Default images

"Izuzetno smo ponosni na vodeću ulogu Srbije u borbi protiv korupcije. Ta borba je zajednički interes i na tome možemo zajedno raditi, bez potrebe da se Srbija priključi NATO paktu. Takav odnos imamo i sa Rusijom", rekao je Vajtsajd na konferenciji Altlantskog saveta Srbije u Rumi.

Vajtsajd je rekao da NATO nema politički interes za priključenje Rusije toj organizaciji ali da dele zajedničke interese za uspostavljanje stabilnosti.

"Kao i sa Srbijom, mi sarađujemo i sa Rusijom. Političko rukovodstvo te zemlje je više puta ponovilo izričit stav da ne žele da se priključe NATO-u, ali to nas ne sprečava da sarađujemo u borbi protiv piraterije koja ometa trgovinu i bezbednost", kazao je Vajtsajd.

On je naglasio da NATO sarađuje sa Srbijom i Rusijom ne zbog toga jer je primoran, već jer deli zajednički interes sa te dve zemlje. Prema njegovim rečima, program Partnerstvo za mir pruža mogućnost za pripremu zemlje za ulazak u NATO, što su, kako je dodao, mnoge zemlje istočnog bloka iskoristile, ali je ostavljena mogućnost svakoj zemlji da odabere nivo saradnje kao i odluku o pristupanju.

"Partnerstvo za mir je dugogodisnji program u toku koga su se mnoge zemlje pripremile da postanu članice NATO. Međutim, Srbija, poput Rusije može da ostane van saveza ali je značajno da sarađujemo i prepoznamo zajednički interes", rekao je on. Na međunarodnom seminaru o evroantlantskoj saradnji u regionu je načelnik uprave za strategijsko planiranje Ministarstva odbrane general major Mitar Kovač pozitivno ocenio saradnju Srbije sa članicama NATO i Partnerstva za mir i ukazao na njihov značaj u razvoju i modernizaciju domaćeg sistema odbrane.

" Od početka smo imali jasan strateški cilj - efikasan, održiv i ekonomičan sistem odbrane i moderna profesionalna vojska koja je u stanju da izvršava postavljene zadatke. Sistem odbrane i Vojska Srbije prošli su dug put specifičnih promena i u tom procesu reforme sistema, NATO i članice Partnerstva za mir pružile su značajnu pomoć", kazao je Kovač.

Na seminaru, koji je organizovao Atlantski savet Srbije, predstavljeni su efekti međunarodne vojne saradnje u evro-atlantskim integracijama, poput pomoći NATO i članica Partnerstva za mir u profesionalizaciji i modernizaciji Vojske Srbije, kao i praktični aspekti programa Partnerstvo za mir.

Izaslanik odbrane Kraljevine Norveške u Srbiji pukovnik Esben Os istakao je da je ta država kroz više od 650 programa u Srbiju, odnosno državne i civilne institucije, uložila više od 240 miliona evra pomoći.

Prema njegovim rečima, namera Norveške jeste da pruži podršku miru i stabilnosti u regionu, jačanju kapaciteta tih zemalja za vojnu saradnju i učešće u multinacionalnim operacijama.

Izaslanik odbrane Austrije u Srbiji brigadni general Rajnhard Šoberl ponovio je značaj angažovanja vojnih snaga u mirovnim operacijama zbog njihovog uticaja na bezbednost i stabilizaciju regiona u kojima se misije sprovode.

Kako je slikovito objasnio, "ukoliko područje Balkana ne bude bezbedno, izbeglice će se pojaviti na granici Austrije i drugih evropskih država".

Seminar Atlantskog saveta Srbije završava se sutra diskusijom o partnerskom programu evro-atlantske saradnje, učešću u međunarodnim vojnim i mirovnim misijama i ulozi medija i integracijskim procesima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: