Vojska Izraela odgovorila Siriji

Izraelski vojnici su otvorili artiljerijsku vatru u pravcu teritorije Sirije pošto se na njih pucalo na delu Golanske visoravni, koji je pod okupacijom Izraela.

Izvor: B92

Petak, 12.04.2013.

21:28

Default images

"Artiljerijski projektili i vatra iz lakog pešadijskog oružja iz Sirije pogodili su Golansku visoravan. Meta su bili izraelski vojnici... Niko nije ranjen, niti ima štete", objavila je vojska.

"Kao odgovor, izraelska vojska je otvorila artiljerijsku vatru ka mestu odakle je napadnuta. Cilj je pogođen", saopštila je vojska, rekavši da je o tome obavestila predstavnike UN u toj oblasti.

Ministar odbrane Izraela Moše Jalon je 3. aprila upozorio da će Izrael uzvratiti na svaki napad na svoju teritoriju.

Dan ranije, minobacačka granata iz Sirije, uz vatru lakog pešadijskog oružja, pala je u deo Golanske visoravni koji je okupirao Izrael, na šta je izraelski tenk otvorio vatru ka sirijskoj teritoriji.

Od početka rata u Siriji pre dve godine, situacija je napeta na Golanskoj visoravni, na jugu Sirije, ali je do sada bilo malo razmene vatre.

Izraelski zvaničnici doletanje projektila smatraju slučajnom posledicom sukoba sirijske vojske i pobunjenika koji se vode u blizini granice.

Izrael je još u ratnom stanju sa Sirijom, od koje je u šestodnevnom ratu 1967. godine oteo oko 1.200 kvadratnih kilometara strateškog platoa Golanske visoravni, i tu teritoriju anektirao što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Pod kontrolom Sirije je ostalo oko 510 kvadratnih kilometara Golanske visoravni, a snage UN su raspoređene između dve zemlje već više od četiri decenije i nadziru prekid vatre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: