Lagumdžija kritikovao Jeremića

Zlatko Lagumdžija je kritikovao predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića što je iz sale izvedena predstavnica Majki Srebrenice.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.04.2013.

18:34

Default images

Subašićeva je u sredu izvedena iz sale UN u Njujorku jer je tokom govora predsednika Srbije Tomislava Nikolića podigla transparent na kome je pisalo "Republika Srpska, genocidna".

Ona je skupu prisustvovala u svojstvu posmatrača, na poziv predsednika GS UN Vuka Jeremića, iako NVO čiji je predsednik nije registrovana pri UN, i nije imala pravo da se obraća.

Prema mišljenju šefa srpske diplomatije Ivana Mrkića, Jeremić "nije dao komandu koja je proizvela takvu posledicu".

"To je tipičan slučaj kada se, možda iz najbolje namere, ode u pogrešnom smeru", ocenio je danas Lagumdžija, koji boravi u poseti Beogradu, rekavši da je razgovarao sa Munirom Subašić, koja je, kako je naveo, "ostala bez muža i bez sina koji su, zajedno sa osam hiljada ljudi, ubijeni u Srebrenici".

"Jako mi je žao što je došlo do toga i to ću reći Vuku kada ga vidim", kazao je Lagumdžija na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.

"Ne služi mu to na čast. Dovesti jednu ženu sa takvom istorijom u situaciju da je izvode iz UN nije na čast nikome ko je doveo do toga i iskreno sa nadam da ćemo svi iz toga nešto naučiti", dodao je Lagumdžija, koji je i zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Prema njegovim rečima, svaki zločinac "sa imenom i prezimenom" treba da dobije zasluženu kaznu pred sudom.

Mrkić je izrazio uverenje da Jeremić "nije dao komandu koja je proizvela takvu posledicu". "Žalim ako su povređeni osećaji gospođe koja je bila u UN", rekao je Mrkić.

Munira Subašić je, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić govorio tokom debate, otkrila majicu sa natpisom "Srebrenica" i pokušala da podigne transparent na kome je pisalo "Republika Srpska, genocidna", ali su joj tada prišli pripadnici obezbeđenja UN i izveli je iz sale.

Subašićeva je posle toga ispraćena iz zgrade UN i nije joj dozvoljeno da u njoj boravi.

Predsednik Srbije tokom ovog incidenta nije prekidao govor.

Muniri Subašić je, kao predstavniku udruženja "Majke Srebrenice" bilo omogućeno da u GS UN prisustvuje javnoj debati o radu Haškog tribunala, čime je učinjen izuzetak, jer to udruženje nema akreditaciju pri UN kao nevladina organizacija.

Lagumdžija se danas sastao i s premijerom Dačićem i s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: