Kameron na vikendu kod Merkelove

Nemačka kancelarka Angela Merkel i njen muž ugostiće za vikend britanskog premijera Dejvida Kamerona sa suprugom i decom u dvorcu kod Berlina.

Izvor: B92

Petak, 12.04.2013.

18:12

Default images

To bi moglo da bude dobra prilika za prevazilaženje rastućeg jaza između Britanije i Evrope.

Kameron, koji je ove nedelje upozorio da je britanska podrška za EU sve tanja, njegova supruga Samanta i njihovo troje dece stigli su u Berlin i provešće ovaj vikend s Merkelovom i njenim mužem Joahimom Zauerom u dvorcu Mezeburg severozapadno od nemačke prestonice.

Portparol nemačke kancelarke Štefen Zajbert nije na konferenciji za štampu mogao da se priseti nekog sličnog ranijeg "porodičnog okupljanja" kada je kancelarka ugostila nekog zvaničnika s porodicom, preneli su nemački mediji.

Ona i Zauer nemaju dece i oboje su život posvetili nauci, a zna se da uživaju uz Vagnerove opere i planinarenje.

"Ne brinite, biće to interesantno iskustvo za sve njih", rekao je Zajbert. "Ne treba da brinete o planovima. Odrasli i deca će provesti divno vreme".

Merkelova voli da drži privatni život daleko od očiju javnosti i retko se pojavljuje sa mužem u javnom životu iako su nedavno objavljene tajno snimljene fotografije sa njenog odmora u Italiji.

Na pitanje zašto je Merkelova izabrala da vodi ozbiljne razgovore u porodičnom okruženju, Zajbert je kazao da su ona i njen suprug upoznali porodicu Kameron tokom boravka u zvaničnoj rezidenciji britanskog premijera Čekers 2011. godine.

"Susret dva premijera u porodičnom okruženju pokazuje koliko je blisko naše prijateljstvo i partnerstvo sa Britanijom", rekao je Zajbert.

Večeras će domaćini upriličiti večeru u čast gostiju, a razgovori kancelarke i premijera počinju u subotu ujutru. Glavne teme će biti reforma Evropske unije, predstojeći samit G8 u junu i situacija u Siriji, najavio je portparol britanskog premijera.

Kameron je u intervjuu za nekoliko evropskih medija ove nedelje rekao da u Britaniji postoji slaba podrška za administraciju EU, kojoj je potrebna reforma.

Reakcija nemačke kancelarke na Kameronov govor u januaru o planovima za Evropu bila je uzdržanija od reakcija ostalih evropskih lidera i ona je uvek oprezno isticala da je Britanija važan saveznik Nemačke, naročito u oblasti slobodne trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: