"Ostavka Pajtića i vanredni izbori"

Funkcioneri SNS Miloš Vučević i Igor Mirović i SPS Dušan Bajatović zatražili su ostavku Bojana Pajtića i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Izvor: Beta

Petak, 12.04.2013.

16:55

Default images

"Ostavićemo im jako malo vremena", poručio je potpredsednik SPS Dušan Bajatović, na protestnom skupu u Novom Sadu.

Pozivam ih da se hitno sedne i da se dogovorimo kako ćemo da raspišemo nove pokrajinske izbore, da pobedimo na njima zajedno sa vama, rekao je on obraćajući se okupljenima.

Bajatović je naveo da u Vojvodini neće biti separatizma, ne zato što ga, kako je dodao, neće pokrajinska vlast nego zato što to neće dozvoliti narod.

Prema njegovim rečima, vlast ima samo dva izbora: ili će ostavkom Bojana Pajtića biti raspisani izbori ili će to uraditi predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor.

Miting je počeo intoniranjem državne himne "Bože pravde".
Foto: Beta
Učesnici protesta nakon skupa krenuli su u šetnju centralnim gradskim ulicama do Trga slobode, gde je skup i završen sa porukom učesnika da se nadaju da će biti uvaženi njihovi zahtevi.

Skup,a zatim i protestna šetnja, prošli su bez incidenata, a oni su sve vreme praćeni zvucima doboša.

Povlačenje Deklaracije, ostavka Bojana Pajtića i vanredni izbori u Vojvodini - tri su ključna zahteva protesta u Novom Sadu, koje je izneo gradonačlenik Novog Sada Miloš Vučević.

"Pajtiću, ne treba nama novi glavni grad, ne treba nama novi jezik, nova istorija, nova crkva, nova država, jer je naša država oduvek bila i biće Srbija", rekao je Vučević i dodao: "Jedinstveni smo u ovim zahtevima. Bojane Pajtiću, nemoj više da zastupaš Vojvodinu i da navodno čuvaš naše interese, jer rezultati te politike su zaparložene njive i osiromašeni građani".

Vojvođanska vlast pokazala je da "ne zna ništa o Vojvodini, jer kad bi sada izašli iz svojih bunkera tek tada bi mogli da saznaju šta je Vojvodina i šta misle njeni građani", rekao je gradonačelnik Novog Sada.

"Pokazali su nam da znaju da lažu, a poneki od njih bogami i da kradu. Pokazali su nam i di su naši novci, udobno smešteni u njihove buđelare. Došlo je vreme da vratite što ste oteli od građana, da odgovarate za postupke koji su doveli do ovakvog stanja u Vojvodini", rekao je Vučević.

"Nama gospodine Pajtiću ne treba vaša deklaracija, mi ovde pišemo našu deklaraciju, vrlo kratku, vrlo jasnu a ona glasi: Vojvodina je bila, jeste i biće uvek u Srbiji", rekao je on i izneo zahteve protesta u tri tačke, istakavši da su novi izbori potrebni "da vidimo šta građani Vojvodine misle, ko treba da vodi Vojvoidnu, šta misle o ovoj sramnoj deklaraciji".
Foto: Tanjug
Potpredsednik Srpske napredne stranke i predsednik Saveta te stranke za Vojvodinu Igor Mirović pozvao je predsednika vlade Vojvodine Bojana Pajtića da podnese ostavku i da se iz skupštinske procedure hitno povuče predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

"Naši zahtevi su veoma jasni i nećemo dugo čekati jer narodno raspoloženje je očigledno, a narodni gnev nećemo moći da kanališemo ako nastaviš da se ponašaš kao poslednji diktator u ovom delu Evrope", rekao je Mirović na protestnom skupu u Novom Sadu.

Mirović je rekao i da je potrebno što pre raspisati vanredne pokrajinske izbore "bez izborne krađe i pobedu narodne volje".

On je zahvalio okupljenim građanima što imaju "jasnu i nedvosmislenu volju da podrže promene u Vojvodini", koje su prošle godine došle svuda jer je izabran novi predsednik Srbije i nova vlada čiju okosnicu čini SNS.
Foto: Tanjug
"Promene moraju doći i u Vojvodinu. Narodna volja je veoma jasna i predstavljena ispred zgrade Vlade Vojvodine", rekao je Mirović i poručio Pajtiću da treba da ode i podnese ostavku i da povuče deklaraciju o navodnoj zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

"DS je u pretnodnih 13 godina učinila sve da se skupi narodno nezadovoljstvo", kazao je Mirović i ocenio da se u tom periodu "rastočila privreda" u Pokrajini a da je u Srbobranu, u kojem je najplodnija bačka crnica, nedavno otvorena narodna kuhinja.

"Zar to nije dovoljan znak da podneseš ostavku? Zar još treba provokacija poput deklaracije", upitao je Mirović.
Foto: Tanjug
Uz zvuke doboša pristalice SNS, predvođeni gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, potpredsednicima SNS Igorom Mirovićem i Goranom Kneževićem, liderom Pokreta socijalista Aleksandrom Vulinom i funkcionerkom stranke Majom Gojković, stigle su na plato ispred Vlade Vojvodine.

Priključili su im se pristalice socijalista s potpredsednikom stranke Dušanom Bajatovićem i čelnicima pokrajinskog SPS i JS na čelu.

Na početku kolone pristalice naprednjaka nose transparent "Vojvodina je Srbija" a iza idu dobošari.

Učesnici skupa nose zastave Srbije, stranačke zastave i transparente sa natpsiima "Vojvodina je pokrajina Srbije, a ne novčanik DS", "Hoćemo izbore", "Pajtiću ostavka", "Hoću posao, a ne Deklaraciju".
Foto: Tanjug
Protest "Stop razbijanju Srbije" organizuje više udruženja, studentske organizacije i sindikati, a podržale su ga koalicije okupljene oko SNS i SPS, DSS , Dveri i SPO.

Okupljenima se obratio portparol Treće Srbije Sava Stambolić, nakon koga je podršku skupu sa govornice pružio i predsednik Studentskog parlamenta Novosadskog univerziteta Boris Novaković.

Nakon njega, na binu je izašao predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić, koji je zatražio povlačenje tahteva za donošenje Deklaracije za zaštitu Vojvodine, i poručio "živela Srbija".

Skup je podržao i lider benda "Riblja Čorba" Bora Đorđević, ali budući da on nije došao na skup, organizatiori su pustili pesme "Neću da budem član mafije" i "Pogledaj dom svoj, anđele".

Potpredsednik Treće Srbije Miroslav Parović poručio je da je "vreme da Pajtić leti sa vlasti, tamo gde je otišao njegov tata Boris Tadić".
Foto: Tanjug
Nikola Ćirović, ispred Narodnog pokreta "Dinara-Drina-Dunav", izjavio je kako treba "zaustaviti formiranje veštačke nacije - Vojvodina".

Nakon njega, na binu je izašao potpredsednik Pokrajinskog odbora Pokreta socijalista Bojan Torbica, koji je rekao da "pokrajinska vlast broji poslednje dane svog mandata".

Potpredsednik pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove Žika Đorđević izjavio je nije tačno da su protiv skupa samo "masni četnici", već svi oni koji su nezadovoljni vlašću pokrajinskog premijera Bojana Pajtića.

Vanja Vučenović, predsednik Izvršnog odbora Nove Srbije za Vojvodinu kazao je da je Deklaracija "uvod u rasparčavanje Srbije po kosovskom receptu".
Foto: Tanjug
Primetno je pojačano prisustvo policije, a kako je ranije najavljeno iz MUP-a, policija će preuzeti sve potrebne mere za održavanje javnog reda i mira i zaštitu lične i imovinske sigurnosti.

Organizatori skupa građanima dele žute i ljubičaste lale.

Ispred zgrade Vlade Vojvodine istaknut je plakat u bojama državne zastave, sa grbom, na kojem je velikim ćiriličnim slovima ispisano "Vojvodina Srbija", a ispod toga isti natpis na latinici, mađarskom i slovačkom jeziku.

Vasin: Bilo je manje od 10.000 ljudi

Predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin izjavio je da je na protestu u Novom Sadu bilo manje od 10.000 ljudi, i to većinom iz unutrašnjosti. Vasin je na konferenciji za novinare rekao da je u Novom Sadu bilo maltene više autobusa kojima su dovoženi učesnici mitinga, nego samih mitingaša.

"Najmanje je bilo građana Vojvodine i Novog Sada, a građani koji su autobusima dovedeni iz ostatka Srbije imaju isti legitimitet da traže promenu vlasti u Vojvodini kao što bi bio legitimitet Novosađana koji bi tražili smenu gradonačelnika Vranja", rekao je Vasin.

On je kazao da je na građanima Novog Sada da procene kome će verovati - svojim očima ili, kako je rekao, "Vučićevoj policiji koja je procenila da je na mitingu bilo više od 30.000 učesnika".

"Ako je deklaracija koja poziva na poštovanje Ustava Srbije separatistička, onda se može reći i da je sam Ustav Srbije separatistički, a ako smo mi iz Vlade Vojvodine počinili separatistički akt pozivam da nas uhapse u skladu sa zakonom ove zemlje", rekao je Vasin.

Predsednik pokrajinskog odbora DS je istakao da su vojvođanske vrednosti suviše dragocene i da je autonomija Vojvodine suviše dragocena da bi se mogle izbrisati dovođenjem velikog broja autobusa.

O brojkama i tome odakle su došli učesnici mitinga, između ostalog, govorio je i Dušan Elezović u emisiji Između dve vatre na TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

320 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: