Lekićev štab traži ponovno brojanje

Izborni štab predsedničkog kandidata Miodraga Lekića osporio preliminarne rezultate izbora za predsednika Crne Gore, koje je saopštila Državna izborna komisija.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.04.2013.

23:17

Default images

Lekićev štab je zatražio ponovno prebrojavanje glasačkih listića, navodeći da predmet zloupotrebe može biti oko 20.000 glasova.

DIK je prethodno saopštio da je, prema preliminarnim rezultatima, predsednički kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Filip Vujanović pobedio na izborima, pošto je za njega glasalo 161.940 birača ili 51,21 odsto, a za Lekića 154.290 ili 48,79 odsto.

Lekićev predstavnik u DIK-u Dražen Medojević kazao je da nije potpisao privremene rezultate izbora koje je saopštilo to državno telo, a isto su postupili i članovi DIK-a iz Nove Nove srpske demokratije i Pozitivne Crne Gore, dok su predstavnici Socijalističke narodne partije bili uzdržani.

Medojević je novinarima rekao da Izborni štab Lekića u potpunosti osporava izborne rezultate koje je saopštio DIK.

Izborni štab Lekića podneo je zahtev za ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića u opštinskim izbornim komisijama na nivou Crne Gore. Tako da mi saopštene rezultate ne možemo da prihvatimo, dok se ne ispitaju sve nepravilnosti, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Izborni štab Lekića je tokom izbornog dana dobijao mnogo prigovora glasača na tok izbornog procesa. Medojević je naveo da su prisutne dve činjenice koje mogu biti predmet velikih zloupotreba u toku izbornog procesa.

Te dve činjenice su veliki broj glasova koji je dobijen putem pisma i veliki broj nevažećih glasačkih listića, što je ukupno oko 20.000 glasova, kazao je on.

Izborni štab opozicionog kandidata Miodraga Lekića pozvao je ranije danas Državnu izbornu komisiju da "ne podleže pritisku" vladajuće Demokratske partije socijalista.

Nedeljni predsednički izbori bili su šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Posmatrači Saveta Evrope i OEBS-a saopštili su ranije danas u Podgorici da su predsednički izbori, sa tehničke tačke gledišta, sprovedeni na profesionalan i efikasan način i da su fundamentalna prava uglavnom ispoštovana.

Sinoć, u izbornoj noći i kandidat DPS Filip Vujanović i kandidat opozicije Miodrag Lekić proglasili su pobedu na predsedničkim izborima.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnela je krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Raška Konjevića "zbog zloupotrebe položaja" jer nije preduzeo sve službene radnje u otklanjanju neregularnosti u izbornom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: