"Odbijanje predloga udaljuje od EU"

Svetski mediji izvestili su da je Srbija odbila da potpiše sporazum, uz komentare da bi ta odluka mogla da ugrozi put Srbije ka EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.04.2013.

20:06

Default images

Svetski mediji ističu i da su srpske vlasti naglasile da žele nastavak pregovora s Prištinom.

Američka agencija AP ocenjuje odluku vlasti u Beogradu da ne potpiše sporazum kao "prkosan potez", koji bi mogao da "stavi na kocku nameru Srbije da uđe u Evropsku uniju i podgreje napetost na Balkanu".

"Odbacivanje predloga sporazuma, moglo bi da predstavlja 'ozbiljan udarac' namerama Srbije da postane članica EU - što podrazumeva i milione dolara obećanih fondova - i moglo bi da dovede do jačanja napetosti na Balkanu, i danas priklještenom između krvavih ratova 90-ih godina", navodi američka agencija.

AP kao najsporniju temu pregovora navodi pitanje statusa severnog Kosova, podsećajući da je Nemačka odustajanje Beograda od kontrole nad tim delom pokrajine postavila kao ključni uslov za početak pregovora o pristupu Srbije EU.

Francuska agencija Frans pres prenosi da je Srbija odbila da "potpiše sporazum čiji je cilj bio ublažavanje tenzija s Kosovom" i koji je "smatran ključnim uslovom za početak pregovora o evropskim integracijama".

I francuska agencija naglasila je da Srbija želi da nastavi pregovore s Prištinom.

Britanski BBC, podsećajući da Beograd ne priznaje nezavisno Kosovo, piše da je pred Srbiju stavljen uslov - da se do utorka odrekne kontrole nad severom Kosova u zamenu za početak pristupnih pregovora s EU.

Slične komentare iznela je i britanska agencija Rojters, koja je ocenila da bi pregovori Srbije o pristupanju EU, koje je ugrozilo odbijanje sporazuma, predstavljali "prekretnicu u oporavku Srbije posle decenije ratova i izolacije", kao i pomoć ekonomiji koja je "još najveća u bivšoj Jugoslaviji".

Italijanska agencija ANSA u prvi plan ističe da je, pored toga što je Srbija odbila da potpiše sporazum, Beograd spreman da nastavi pregovore s Prištinom, uz posredovanje EU, s ciljem da na miran način i kroz dijalog dođe do trajnog rešenja krize na Kosovu.

A analitičar Ognjen Pribićević je ocenio da je ova odluka očekivana, ali da međunarodna zajednica sigurno neće biti zadovoljna, iako će učiniti sve da pregovori budu nastavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: