Pribićević: EU neće biti zadovoljna

Odluka Vlade je očekivana, ali međunarodna zajednica sigurno neće biti zadovoljna, iako će učiniti sve da se pregovori nastave, smatra Ognjen Pribićević.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.04.2013.

19:31

Default images

Vlada Srbije jednoglasno je ranije danas odbila ponuđeno rešenje za Kosovo i predložila hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje Evropske unije.

"Iz svih izjava predsednika i prvog potpredsednika vlade bilo je jasno da će u tom pravcu ići današnji odgovor Vlade Srbije. Mislim da je jako dobro što je on formulisan kao pozitivan - mi hoćemo dalje pregovore, ove nismo mogli da prihvatimo, i sad moramo da vidimo kakav će biti odgovor Brisela", rekao je Pribićević za RTS.

On je kazao da veruje da je u "najdubljem interesu EU i SAD da se pregovori nastave".

"Ni jednoj, a ni drugoj strani ne odgovara da pregovori propadnu. U prethodnih desetak godina previše njihovih inicijativa nije dobro prošlo - znamo s čime se suočava EU, s velikom krizom u ekonomiji i finansijama i sad još jedan neuspeh na planu spoljne politike, a što se tiče SAD, nema potrebe da govorimo o brojnim pokušajima koji se nisu najuspešnije završili", kazao je Pribićević.

On je ocenio da će i SAD i EU imati želju da se dijalog nastavi, ali da sigurno time neće biti zadovoljni.

"Oni sigurno neće, bez obzira na sve izjave koje će biti vrlo diplomatski formulisane, biti zadovoljni, ali će učiniti sve da se ti pregovori nastave", istakao je Pribićević.

Todorić: Sporazum do kraja nedelje

Vladimir Todoriæ (Foto: Tanjug, arhiva)
Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić smatra da će Beograd i Priština, uz posredovanje Evropske unije, postići sporazum do kraja nedelje.

"Nalazimo se u jednom zaustavnom vremenu i iskreno mislim da je taj utorak, pa ni danas, bio ozbiljan kraj svih napora da se dođe do sporazuma. Mislim da ćemo ući u jedan kratak vremenski prostor gde ćemo zaista doći do sporazuma sve tri strane", rekao je Todorić gostujući na Radio-televiziji Vojvodina pre nego što je saopštena odluka Vlade Srbije.

On smatra da sve tri strane pokušavaju da dobiju maksimalno što je moguće u zadnjem momentu i da su u pitanju veliki interesi, te da se ne može lako doći do sporazuma.

"Imajući na umu potencijalnu štetu koja bi nastala i na strani Srbije i Kosova i EU, koja bi ispala kao neozbiljna i nesposobna kao medijator u svemu ovome, a imajući u vidu uticaj Vašingtona, mislim da ćemo do kraja nedelje imati nešto što možemo nazvati sporazumom", kazao je Todorić.

Prema njegovim rečima, trenutna ponuda Brisela u stvari je "Ahtisari minus".

"Imate mogućnost nagrade napretka, ali i sankcija i zaustavljanje evropskih integracija", rekao je Todorić.

Prema njegovim rečima, nikome nije lako da potpiše ovakav sporazum. Na pitanje kakva je uloga Rusije kada je reč o Kosovu i Metohiji, Todorić je kazao da njena uloga nije toliko vidljiva.

"Mislim da nisu toliko nezainteresovani za ovaj proces. Njihova uloga je na nivou diplomatskih kanala", smatra Todorić.

Vukadinović: Test iskrenosti EU i SAD

(FoNet, arhiva)
Politički analitičar Djordje Vukadinović ocenio je večeras da odluku Vlade Srbije da odbije predlog rešenja u Briselu verovatno neće dočekati oduševljeno ali da će ona biti dobar test iskrenih namera Evropske unije i Vašingtona.

"Nema se šta zameriti Srbiji zbog ovog, doduše mekog i uvijenog odbijanja jer odluka i nije mogla biti drugačija", rekao je Vukadinović u izjavi agenciji Beta i ocenio da je želja srpskih vlasti da se pregovori nastave iskrena.

Prema njegovoj oceni, postoji mogućnost da je Evropska unija ponudila predlog koji je bio veoma loš za Srbiju i Srbe na severu Kosova jer je beogradska strana imala lošu pregovaračku taktiku i jer je svojim izjavama da Evropa nema alternativu stvorila utisak da je zbog dobijanja datuma za početak pregovora o članstvu u Uniji spremna da sve prihvati.

"Postoji i druga mogućnost, a to je da je neko namerno išao sa takvim zahtevima da bi imao alibi da zaustavi priču o proširenju i da Srbiju ostavi duže vreme na sporednom koloseku kada je reč o evrointegracijama, kao i da otvori prostor za neku intervenciju Prištine na severu Kosova", rekao je Vukadinović.

Vukadinović je rekao da će se narednih dana pokazati koji je od ta dva scenarija realniji kada iz Brisela stignu reakcije na, kako je rekao, "uvijeno i ljubazno odbijanje nečega što nije ni moglo da bude prihvaćeno".

"Ako su se samo zaleteli i zatrčali, zavedeni našom preteranom popustljivošću, oni će kozmetički korigovati i popraviti taj predlog. A ako su hteli da nas gurnu u izolaciju, imaćemo iz Brisela burne i apokaliptične reakcije", rekao je Vukadinović.

On je ocenio da ne bi bilo dobro da se pregovori nastave u dosadašnjem formatu, već bi trebalo uključiti i SAD i Rusiju jer bi to dalo više šanse za dogovor.

"Optimalno bi bilo da se pregovori nastave pod okriljem Saveta bezbednosti ali već i uz ovu formu, uz uključenje SAD i Rusije kao novih faktora, pregovori bi imali više šanse", rekao je Vukadinović i dodao da će se naredni potezi vrlo brzo videti na osnovu reakcija, ne samo iz Brisela, već i iz Berlina i Vašingtona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: