Nevažeći listići pomoć Vujanoviću?

Izborna komisija Crne Gore saopštila je da je predsednički kandidat Demokratske partije socijalista i aktuelni šef države Filip Vujanović pobedio na izborima.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 08.04.2013.

18:40

Default images

Vujanović je osvojio 51,2 odsto glasova, dok je za nezavisnog kandidata Miodraga Lekića glasalo 48,8 odsto birača, saopštava Izborna komisija.

Ovo su, međutim, preliminarni rezultati, prema kojima je Vujanović osvojio 161.940 glasova, a Miodrag Lekić 154.290 glasova. Razlika je gotovo 7.000 glasova, ali je sporno što je više od 10.000 listića bilo nevažeće.

Sinoć, u izbornoj noći i kandidat DPS Filip Vujanović i kandidat opozicije Miodrag Lekić proglasili su pobedu na predsedničkim izborima.

Na osnovu izbornog materijala dobijenog od opštinskih izbornih komisija, Državna izborna komisija je saopštila da je na jučerašnjim predsedničkim izborima ukupno glasalo 326.793 birača.

Važećih glasačkih listića je bilo 316.230, a nevažećih 10.563 listića.

Izborni štab Miodraga Lekića osporio je preliminarne rezultate izbora za predsednika Crne Gore, koje je saopštila Državna izborna komisija, i zatražio večeras ponovno prebrojavanje.

Izborni štab Lekića pozvao je ranije danas Državnu izbornu komisiju da "ne podleže pritisku" vladajuće Demokratske partije socijalista.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnela je krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Raška Konjevića "zbog zloupotrebe položaja" jer nije preduzeo sve službene radnje u otklanjanju neregularnosti u izbornom procesu.

OEBS za sada ne želi da daje ocenu predsedničkih izbora u Crnoj Gori navodeći samo da Vujanović i Lekić konačnu odluku o tome ko je pobedio treba da prepuste crnogorskoj Državnoj izbornoj komisiji (DIK).

Posmatrači Saveta Evrope i OEBS-a su ranije danas u Podgorici ocenili da su predsednički izbori, s tehničke tačke gledišta, sprovedeni na efikasan način i da su fundamentalna prava "uglavnom ispoštovana".

Vujanović: Od advokata do predsednika

Novi - stari predsednik Crne Gore Filip Vujanović ostaće upamćen po tome što je vezao dva predsednička mandata u toj državi nakon što je na referendumu 2006. godine stekla nezavisnost.

Vujanović je pobedio na predsedničkim izborima 2008, a bio je i na svim najznačajnijim funkcijama u Crnoj Gori kao ministar, premijer, predsednik Skupštine Crne Gore i konačno šef države.

Profesionalnu karijeru Vujanović je započeo u pravosudnim organima i važio je za dobrog advokata, a u politiku je ušao nakon prvih višestranačkih izbora početkom devedesetih godina prošlog veka.

Vujanović je od marta 1993. do maja 1995. godine bio ministar pravde, a naredne tri godine nalazio se na funkciji ministra unutrašnjih poslova. Za predsednika Vlade Crne Gore izabran je 5. maja 1998. godine i tu dužnost obavljao je do 5. novembra 2002. godine.

Potom je izabran za predsednika Skupštine Crne Gore, nakon čega je 11. maja 2003. pobedio na izborima za šefa države. Na prvim predsedničkim izborima u nezavisnoj Crnoj Gori 6. aprila 2008. godine ponovo je izabran je na čelnu funkciju u državi.

Vujanović je rođen 1. septembra.1954. godine u Beogradu, gde je završio Pravni fakultet. Oženjen je suprugom Svetlanom koja je predsednik Apelacionog suda Crne Gore. Imaju troje dece - sina i dve kćerke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: