Ešton: Propali pregovori s Iranom

Poslednja runda pregovora Irana i šest svetskih sila o iranskom nuklearnom programu je propala, saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Izvor: B92

Subota, 06.04.2013.

18:22

Default images

Dve strane još su veoma daleko od postizanja dogovora i razrešenja spora, navela je ona u saopštenju nakon dvodnevnih pregovora u Alma Atiju, kazahstanskom komercijalnom centru.

Eštonova je rekla da pregovori šest sila i Irana ni ovog puta nisu uspeli i da su pokazali da su dve strane u sporu "još veoma daleko" od dogovora. "Postalo je jasno da su stavovi i dalje veoma daleko od suštine", kazala je ona novinarima.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov takođe je rekao da dve strane nisu uspele da postignu "uzajamno razumevanje" i da će datum sledeće runde pregovora tek biti utvrđen.

Šest zemalja - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka - sumnjaju da je tajni cilj iranskog nuklearnog programa sticanje kapaciteta za proizvodnju atomske bombe. Teheran to, međutim, uporno negira i tvrdi da je jedina svrha njegovog nuklearnog programa proizvodnja električne energije i izotopa za lečenje raka.

Cilj dvonevnog sastanka u Alma Ati, koji je peta runda pregovora u poslednje dve godine, bio je da svetske sile ubede Iran da prihvati ustupke koji se odnose na njegov nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija uvedenih toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: