Mandela pušten na kućno lečenje

Bivši južnoafrički predsednik Nelson Mendela danas je pušten iz bolnice, pošto mu se zdravstveno stanje poboljšalo, saopštile su vlasti te zemlje.

Izvor: B92

Subota, 06.04.2013.

18:16

Default images

Mendela (94) je pušten na kućno lečenje, a u bolnicu je bio smešten zbog upale pluća, saopštila je kancelarija predsednika Džejkoba Zume.

Mendela je primljen u bolnicu u Pretoriji 27. marta, treći put od decembra, preneo je AP.

Zuma se u saopštenju zahvalio lekarskom timu i osoblju bolnice koji su brinuli o Mendelinom zdravlju.

Mendeli je 1988, tokom boravka u zatvoru, dijagnostifikovan rani stadijum tuberkuloze i već dugo ima probleme s plućima. Takođe, lečen je od raka prostate i stomačnih bolesti.

On je kao politički zatvorenik proveo 27 godina u zatvoru na ostrvu Roben i u drugim zatvorima zbog svojih nastojanja da zbaci vladu bele manjine.

U javnosti se nije pojavljivao od jula 2010, kada je prisustvovao finalnoj utakmici Svetskog kupa u fudbalu na stadionu u Sovetu, simbolu borbe protiv rasne nejednakosti.

Mandela je prvi demokratski izabrani predsednik Južnoafričke Republike i prvi crnac koji je obavljao tu funkciju od1994 do 1999. godine, a mnogi ga smatraju ocem nacije zbog toga što je predvodio borbu protiv aparthejda. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993, nagrade Saharov 1988. i mnogih drugih priznanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: