Dveri protiv "briselskog sporazuma"

Više hiljada pristalica pokreta Dveri protestovalo je u centru Beograda protiv predloga sporazuma s Prištinom koji je vlastima u Srbiji ponudila Evropska unija.

Izvor: B92

Subota, 06.04.2013.

16:02

Default images

Učesnici protesta pod nazivom "Branimo Srbiju" nosili su zastave Srbije i transparente na kojima je pisalo "Zemlja nije na prodaju", "Za život bez gladi, bede i cinizma", "Ili ćemo ti izvaditi srce ili ćemo te ubiti. Imaš li izbor osim borbe, Srbine brate".

Organizatori protesta na Trgu Republike najavili su da će od najviših predstavnika vlasti zahtevati da poštuju Ustav Srbije i Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, da odbace ucene EU, da insistiraju na vraćanju pregovora o rešenju kosovskog pitanja u okvire Saveta bezbednosti i da od Rusije zatraže da uputi svoje trupe u južnu srpsku pokrajinu.
Foto: Tanjug
"Ako razmišljate o tome da predate KiM za ulazak u EU mi se nikada sa tim nećemo pomiriti, a onaj ko misli da će preživeti na vlasti ako izda KiM grdno se vara i onda ćemo drugačije razgovarati ako nećete na ovu poštenu ponudu da odgovorite bratski i srpski", poručio je Boško Obradović iz Dveri.

Član starešinstva Dveri Vladan Glišić
poručio je predstavnicima vlasti da moraju da odbace ponuđeni predlog Brisela za rešenje kosovskog pitanja.

"Ako Briselu kažete ne, imaćete svu našu podršku, oprostićemo vam sve dosadašnje greške. Ako prihvatite tu ucenu, slušaćete oluju. Ne terajte nas da vam sudimo kad dođemo na vlast", rekao je Glišić.
Foto: Tanjug
Akademik Kosta Čavoški poručio je nosiocima vlasti u Srbiji da bi prihvatanjem briselskog predloga počinili krivično delo veleizdaje.

"Uspostavljanjem carine na administrativnoj liniji sa Kosovom, vlastodršci u Beogradu su pogazili Ustav i počinili krivokletstvo, što je teško krivično delo. Upozoravam ih da ih ne prihvataju briselske ucene jer će za veleizdaju morati da odgovaraju", kazao je Čavoški.
Foto: Tanjug
Organizatori protesta pozvali su prisutne da ostanu 72 sata na Trgu Republike kada ističe rok da državni vrh odluči da li će da prihvati uslove Brisela.

Deo okupljenih prihvatio je poziv i nakon mitinga na Trgu republike postavio šatore. Oni su najavili da će tu ostati dok državni vrh Srbije ne donose odluku o Kosovu i Metohiji, u skladu sa nacionalnim interesima.

Na Trga je postavljeno petnaestak malih šatora u raznim bojama, a tu je i stotinak pristalica pokreta “Dveri“, koji najavljuju da se neće razilaziti tokom noći i da će tu čekati odluku državnog vrha.

Okupljeni nose dražavne zastave, na bini ispred spomenika je veliki transparent "Branimo Srbiju", a skup obezbeđuje dvadesetak policajaca.
Foto: Tanjug
Predstavnici studenata Univerziteta u Beogradu najavili su da će u utorak, 9. aprila, u minut do 12 časova, organizovati skup ispred Filozofskog fakulteta s koga će se uputiti zahtev predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da ne prihvati ponuđeni predlog sporazuma s Prištinom.

Prema policijskim procenama, na današnjem skupu u centru Beograda okupilo se oko 3.000 građana koji su najčešće skandirali Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: