Dačić sa liderima stranaka o Kosovu

Premijer Ivica Dačić sutra će informisati predstavnike parlamentarnih stranaka o toku pregovora s Prištinom. Za ponedeljak zakazana sednica Vlade o ponudi EU.

Izvor: B92

Subota, 06.04.2013.

09:18

Default images

Kako saznajemo, premijer Ivica Dačić sastaće se sutra pre podne sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, a popodne će biti održan i novi sastanak državnog vrha, kojem će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske. Delegaciju RS, u kojoj će biti premijerka Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Igor Radojčić, prevodiće predsednik Milorad Dodik.

Pre utorka kao poslednjeg roka, već je najavljeno niz sastanaka. Među najvažnijima onaj kabineta Ivice Dačića, kome će prethoditi Glavni odbor SNS-a. Mnogi smatraju da će baš sedište najjače stranke - SNS - biti mesto gde će se lomiti odluka.

Sastanku u Vladi Srbije, koji je zakazan za sutra u 9.30 sati, pored šefova poslaničkih grupa i predsednika parlamentarnih stranaka, prisustvovaće i predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun i direktor Vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin. U 10.30 premijer će razgovarati sa liderom DS Draganom Đilasom i šefom poslaničke grupe demokrata i bivšeg šefa pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislavom Stefanovićem.

Kako saznaje B92, u ponedeljak će biti održana i vanredna sednica Vlade na kojoj će biti razmotrena ponuda Brisela o KiM.

"Svi se slažemo da je ovaj predlog loš, da ne zadovoljava interese Srba na Kosovu i Metohiji, posebno Srba na severu Kosova. Pitanje je samo šta se dobija, a šta gubi ukoliko taj plan, takav kakav jeste, odbijemo. Kakve su posledice jedne i druge odluke i mi vagamo te posledice", kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

I za Ljajića, baš kao i za ostatak vladajuće većine koji danima insistiraju na jedinstvu, podela je nešto što bi bilo potpuno neprihvatljivo. S druge strane, u Prištini se čeka. Igra u kojoj tvrde da su dali maksimum za sporazum traje od kraja osme runde.

"Naglašavam da se očekuje da će i Beograd smoći snage i preuzeti deo obaveza i odgovornosti. Potpuno sam svestan činjenice, kao i svi mi, da je mnogo veći izazov upravo na strani Beograda i to je nešto što je odluka upravo na Beogradu", smatra Slobodan Petrović, zamenik premijera Kosova.

Dok se sve vreme naglašava da je dogovor na dohvat ruke, strane diplomate ne propuštaju priliku da ukažu šta se gubi ili dobija. Tako ambasador Velike Britanije Majkl Devenport navodi da je u procesu postignuto već dosta konkretnih stvari.

"Premijer Ivica Dačić i njegov prvi zamenik Aleksandar Vučić su u potpunosti posvećeni dijalogu. Znam da je i jednom i drugom veoma stalo do pozitivnog ishoda razgovora s Prištinom. I dalji napredak ovog procesa će zavisiti od njihovog iskrenog i konstruktivnog učešća", kaže on.

Zanimljiva je izjava Vilijema Montgomerija, bivšeg američkog ambasadora u Srbiji. On smatra da je Beograd pred nemogućim izborom, da Srbiji, šta god da uradi, predstoje politička previranja, kao i podela u Vladi i u najvećoj vladajućoj stranci. Zaključuje da se datum koristi za pritisak i da čak i njegovim dobijanjem nema apsolutno nikakve izvesnosti da ćemo u doglednoj budućnosti biti pozvani da pristupimo Uniji.

U Predsedništvu Srbije juče popodne održane su konsultacije predsednika Nikolića, premijera Dačića i vicepremijera Vučića. U međuvremenu, premijer je na sednici Vlade Srbije obavestio ministre o dijalogu sa Prištinom, a potom se pridružio Nikoliću i Vučiću.

Beograd i Priština imaju rok do utorka, 9. aprila, da se izjasni o rešenjima za Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

210 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: