Kupila spermu u bolnici za 30 evra

Beograđanka D.C. tvrdi za Novosti da je u jednoj klinici kupila na crno spermu za vantelesnu oplodnju i to za 30 evra.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 04.04.2013.

22:58

Default images

Ovaj vid trgovine je zabranjen u našoj zemlji, ali izgleda da se reproduktivnim materijalom trguje kao bilo kojom drugom robom.

Tokom 2009. kupila sam u jednoj beogradskoj klinici spermu. Do uzorka semene tečnosti došla sam uz posredovanje ginekologa, a uz saglasnost supruga. Ovo, u ispovesti za „Novosti“, tvrdi četrdesetogodišnja Beograđanka D. C.

Kaže da je, podstaknuta nedavnim tekstom u "Novostima" o sumnjama da pojedine klinike u našoj zemlji zloupotrebljavaju oplođene jajne ćelije pri vantelesnoj oplodnji i švercuju ih van zemlje, rešila da progovori.

"Posle 10 godina bezuspešnih pokušaja da dobijemo dete, suprug i ja smo rešili da nađemo donora", ispričala je za "Novosti" u telefonskom razgovoru ova žena. "Razmišljali smo da odemo u inostranstvo da to učinimo, jer u Srbiji ne postoji banka sperme, koja bi spasla one parove koji se bore sa sterilitetom, a očajnički žele potomstvo. Onda je moj tadašnji ginekolog rekao da postoje ljudi koji prodaju spermu, testiranu i zdravu, i da, ako želimo, može da nam pomogne da je nabavimo". Kako priča D. C., koja je i dalje bez potomaka, posle razgovora sa suprugom, pristali su, praktično iz očaja. Uzorak sperme, sa papirima o negativnim rezultatima na hepatitis, sidu i druge polne bolesti, dobili su za 30 evra.

"O donoru smo znali samo da je student medicine i ništa drugo. Mada sam tada bila očajna što trudnoća ipak nije uspela, sada sam srećna zbog toga", kaže sagovornica "Novosti". "Ali razlog zbog kog sam vam se obratila jeste da ukažem na to da je država kriva što se parovi koji ne mogu da imaju decu prirodnim putem hvataju za slamčicu i na crnom tržištu pokušavaju da dođu do donora".

Da se trgovina spermom u pojedinim ordinacijama zaista dešava, za „Novosti“ potvrđuje i ginekolog dr Dušan Protić. On navodi da i njemu, neretko, u ordinaciju dolaze parovi sa pitanjem „kako mogu da nađu donora“.

"Među lekarima iz ove oblasti odavno kruže priče da postoje mladići koji se javljaju da budu donori", kaže dr Protić. "Prema onome što sam čuo, ali ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je i tako, spermu prodaju po ceni od 50 do 100 evra, a lekari su posrednici. Oni obave sve analize, čime se umanjuje rizik od zaraze nekom bolešću. A donori su uglavnom mladi ljudi, mada se, prema onome što sam čuo, dešava da dolaze i sa kumom, bratom, prijateljem".

Dr Protić kaže da je to protivno zakonu, ali je i „humano jer pomažu bračnim parovima da dobiju potomke“. Takođe, tvrdi, „manje je nemoralno nego da lekari koje rade spermograme, na primer, krišom prodaju tu spermu“, a da donor toga nije ni svestan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: