"Ne vidim kako će Srbija do datuma"

Funkcioner nemačkih vladajućih liberala (FDP) i poslanik Bundestaga Rajner Štiner izjavio je da ne vidi "na koji način bi Srbija mogla da dobije datum".

Izvor: Danas

Četvrtak, 04.04.2013.

22:12

Default images

On je izneo takvu ocenu pošto su pregovori o Kosovu kako je rekao "do sada bili neuspešni" i dodao da "nikakvog rešenja neće biti" dok god Beograd bude pokušavao da zadrži svoje strukture na severu pokrajine.

"Najveći problem odnosi se na to da Srbija mora da prihvati da je Kosovo izgubio Milošević. Dokle god Srbija bude pokušavala da zadrži strukture na severu Kosova, koje direktno kontroliše Beograd, neće biti nikakvog rešenja", rekao je Štiner u intervjuu za dnevni list "Danas".

Visoki funkcioner vladajuće nemačke stranke i stručnjak za jugoistočnu Evropu kaže da su "pregovori Beograda i Prištine do sada bili neuspešni", ali se nada da će biti održani "dalji razgovori kako bi se postigao sporazum jer bi za obe strane bilo veoma značajno da ostvare napredak na svom putu ka EU".

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija uspeti da u vrlo kratkom roku ispuni takozvanih "sedam nemačkih uslova" za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu u Uniji, Štiner ukazuje da je "Bundestag veoma jasno naveo da pregovori o pridruživanju nisu mogući bez uočljivog napretka u odnosu Srbije prema Kosovu".

"Imajući u vidu činjenicu da to još nije ostvareno, ne vidim na kojim način bi Srbija mogla da dobije datum. Mi se držimo onoga na šta smo se obavezali 2003. godine, ali nismo voljni da činimo nikakve nove ustupke kada je reč o uslovima", naglašava Štiner u razgovoru za list "Danas".

Kad je reč o nedavnoj poseti prvog potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića Berlinu, Štiner je kazao da je ministar spoljnih poslova Gido Vestervele "veoma jasno" rekao ministru Vučiću da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU, ali da Srbija mora da ispuni neophodne uslove.

Nemački poslanik, koji je prošlog meseca bio u delegaciji Bundestaga u poseti Beogradu i Prištini, rekao je da je kosovskim političarima "nedvosmisleno stavio do znanja da je neprihvatljiva bilo kakva oružana intervencija za rešenje problema na severu Kosova i naročito u Kosovskoj Mitrovici, već da Priština mora da predoči neku političku ponudu ljudima koji žive na tom prostoru".

Štiner je takođe rekao da nema "dovoljno pozitivnih koraka" kad je u pitanju situacija u celom regionu.

"Aktuelni problemi u okviru EU su dobro poznati, a kako bih promovisao ideju o daljem proširenju među sopstvenim biračima u Nemačkoj, potrebno je da dobijem više dobrih vesti iz ovog regiona", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: