Berišina vlada rekonstruisana

Albanski premijer Salji Beriša obezbedio je novu parlamentarnu većinu i opstanak svoje vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.04.2013.

21:18

Default images

Naime, on je izgubio podršku mlađeg koalicionog partnera uoči junskih parlamentarnih izbora.

Sa 72 glasova, u parlamentu koji broji 140 poslanika, Beriša je sproveo rekonstrukciju vlade uz podršku trojice poslanika koji su napustili opozicionu Socijalističku partiju, da bi kao nezavisni kandidati nastupili na izborima, preneo je Rojters.

Albanski premijer namerava da se kandiduje za treći četvorogodišnji mandat na izborima 23. juna, koje će Evropska unija, čija Albanija članica želi da postane, pažljivo pratiti, za bilo kakav znak nemira koji su obeležili prethodne izbore.

Levičarska stranka Socijalistički pokret za integraciju, Berišin koalicioni partner od 2009, napustila je juče vladu kako bi se udružila sa socijalistima, uoči izbora.

Beriša je današnje glasanje nazvao "istorijskom pobedom".

"Odbacili ste primitivni pokušaj (lidera Socijalističke partije Edija) Rame da stvori tehničku vladu", rekao je Beriša poslanicima, dok je opozicija napustila salu.

Florion Mima, član Berišine Demokratske partije i bivši zamenik ministra finansija, izabran je za novog ministra ekonomije, trgovine i energetike zamenivši Edmonda Hadžinasta.

Aldo Bumči, bivši ministar kulture i turizma izabran je za novog ministra spoljnih poslova, dok je Halim Kosova postavljen za ministra zdravlja.

Pesnik Visar Žiti, koji je 13 godina proveo u zatvoru pod komunističkim režimom Envera Hodže, imenovan je za novog ministra, kulture, turizma i omladine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: