Učenici prave solarne panele

Učenici srednje Tehničke škole „Rade Metalac“ u Leskovcu izabrali su da za diplomski rad naprave panele za solarno grejanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.04.2013.

16:17

Default images

Ako sve urade na vreme, ne samo da će sa odličnim diplomirati, već će škola prvi put u toaletima imati i toplu vodu.

U školskoj radionici, učenici Nikola, Bojan, Dušan i Žarko uveliko postavljaju izolaciju i montiraju grejače na drugom panelu za grejanje pomoću sunčeve svetlosti.

Pre nedelju dana njihovi drugovi iz odeljenja su završili prvi panel, a oni imaju zadatak da nastave posao koji će za 20 učenika III razreda biti i diplomski rad.

Kompletan materijal za izradu jednog panela sa bakarnim cevima, koje su i najbolje, košta oko 9.000 dinara. Profesor praktične nastave Zoran Antanasković, koji nadgleda čitav posao, objašnjava da će škola samo na tri panela uštedeti između 500 i 600 evra i da će dobiti toplu vodu.

Srednja tehnička škola "Rade Metalac" za grejanje učionica koristi lož ulje i tokom jedne sezone potroši 60.000 litara. Direktor škole Slavoljub Stanojević planira da učenici nastave sa izradom solarnih panela.

Tehničku školu „Rade Metalac“ pohađa 1300 đaka. Oni su prošle godine za inovacije poštanskog sandučeta i akva-kompa, kompjutera postavljenog u akvarijumu koji normalno radi osvojili prve nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: