Usvojen amandman o pedofiliji

Poslanici su završili pretres amandmana na predložene izmene Zakona o radu, a raspravu u pojedinostima o preostalim zakonskim predlozima nastavljaju sutra.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.04.2013.

07:07

Default images

Poslanici rad nastavljaju sutra u 10 sati.

Poslanici su prethodno razmotrili sve amandamne na “Marijin zakon” , a vlada je usvojila amandman po kojem krivično delo silovanja i pedofilije ne zastareva, a predstoji pretres amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

U paketu su razmotreni amandmani na nova zakonska rešenja o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih oblika teških krivičnih dela, kao i izmene Zakona o krivičnom postupku.

Pred poslanicima je i set međunarodnih ugovora, sa Izraelom o zapošljavanju članova porodice diplomatskog ili konzularnog osoblja, sa Bugarskom o uzajamnoj zaštiti i razmeni tajnih podataka i sa Slovenijom o policijskoj saradnji.

Nakon toga preći će na razmatranje odluka o izboru članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i o obrazovanju Anketnog odbora radi utvrdjivanja činjenica o trošenju budžetskog novca za Kosovo i Metohiju od 2000. do 2012. godine.

Inače, poslanici su pozitivno ocenili prihvatanje amandmana o nezastarevanju krivičnih dela pedofilije, koji je podnet na Zakon o zaštiti dece od seksualnih napasnika.

Na sednici parlamenta tokom razmatranja amandmana na taj propis poznatiji kao "Marijin zakon" najviše reči je bilo o nezastarevanju zločina pedofilije što su poslanici ocenili kao bitnu odredbu kojom se podiže stepen krivično-pravne zaštite i pozdravili njeno prihvatanje.

Poslanik opozicione Demokratske stranke i bivši državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen je kazao da se krivična dela pedofilije često ne prijavljuju uopšte ili ih maloletne žrtve prijave nadležnima tek kad odrastu zbog čega dođe do zastarevanja i da je u tom kontekstu veoma važno što je prihvaćen amandman o nezastarevanju.

Taj amandman je predložio Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe, a danas ga je na sednici parlamenta prihvatio ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović rekao je u skupštinskoj raspravi da se prihvatanjem tog amandmana na kvalitetan način menja taj zakon i podiže stepen krivično-pravne zaštite.

Razmatranje amandmana na "Marijin zakon" obeležila je i polemika o amandmanu DS kojim se traži da se krivične posledice prošire sa pedofila i na silovatelje, a koji Vlada Srbije nije prihvatila jer se silovatelji sankcionišu drugim zakonskim rešenjima koji se odnose na punoletne žrtve.

Homen je istakao da se stvara apsurdna situacija jer "će se na nekog ko siluje devojku od 17 godina odnositi ovaj zakon, a ako žrtva ima 18 godina i jedan dan, posebne mere se neće primenjivati na počinioca dela".

Ujedinjeni regioni Srbije (URS) predložili su da se iz kaznene politike zakona izuzme kategorija mlađih maloletnika koji su počinili lakša krivična dela protiv polne slobode.

"Tako bi im se pružila šansa da se rehabilituju i primenom vaspitnih mera učine vrednim građanima svakog društva", rekla je poslanica URS-a Snežana Stojanović Plavšić.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Jovan Palalić je predložio da se zakonom uredi da silovatelj ne može raditi sa maloletnim osobama, da nema ublažavanja kazna, uslovnog otpusta i zastarelosti.

Poslanici su u popodnevnom delu sednice po završetku razmatranja amandmana na "Marijin zakon" nastavili razmatranje amandmana na tri pravosudna zakona među kojima je zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Oko 150 amandmana ukupno je podneto na četiri pravosudna i na zakone o radu, zapošljavanju invalida i o međunarodnim ugovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: