"Ne bih bio u koži Dačića i Vučića"

Srbija mora da nastoji da na malom prostoru koji ima nađe rešenje, jer joj zamrznuti konflikt ne odgovara, izjavio je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.03.2013.

22:14

Default images

Ishod pregovora Beograda i Prištine neće se znati do 2. aprila. Vodi se intenzivna diplomatska aktivnost, jer je na stolu najveće državno pitanje, kaže Ljajić.

On je rekao da ne bi voleo da je u koži premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića.

"Vode se intenzivne diplomatske aktivnosti, traži se kompromis, veliki je ulog u pitanju, jer je na stolu najveće državno pitanje, a ishod se neće znati sve do 2. aprila", rekao je Ljajić za RTS.

Fudbalskim rečnikom, kako je kazao, Srbija ima dva ili tri igrača manje i to je realni odnos snaga, pa i onaj ko se ne bavi politikom vidi kakve su pregovaračke pozicije.

"Nije jednostavno i ne bih bio u koži onih koji pregovaraju i tu je Dačić preuzeo veliku odgovornost, a ne bih bio ni u koži Aleksandra Vučića, jer kao predsednik najveće stranke ima i najveću odgovornost", rekao je on.

Ljajić je naveo da je sasvim sigurno da ukoliko se na stolu, kada se ponovo budu sreli Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, nađe isti dokument, on će biti odbijen, budući da je sa stanovišta Srba koji žive na severu Kosova neprihvatljiv, kao što je neprihvatljiv i za Vladu Srbije.

Prema njegovim rečima, to što je bilo ponuđeno može se nazvati "Ahtisari minus", zbog čega je i neprihvatljiv, jer "Ahtisari plus" predviđa i univerzitet u Prištini.

Ljajić naglašava da Srbiji ne odgovara situacija zamrznutog konflikta.

"Na tom malom prostoru koji imamo moramo naći rešenje. Situacija zamrznutog konflikta uopšte nam ne odgovara, naročito odlaganje. Neće biti smaka sveta, živeće se i posle toga, borićemo se, ali to nije dobro rešenje, posebno ako u nedogled budemo odugovlačili taj proces", kaže Ljajić, koji je i predsednik SDPS.

Na pitanje ko će na kraju doneti konačnu odluku prihvata li se ponuda Brisela i Prištine, Ljajić odgovara da će se svako rešenje naći pred poslanicima u Skupštini Srbije i podseća da će poslanici i sutra imati priliku da postavljaju pitanja predstavnicima vlade i o Kosovu.

Odgovarajući da li se može očekivati da dođe do nekog novog egzodusa Srba s Kosova ukoliko ne bude dogovora, Ljajić kaže da ne veruje da je to moguće i pored loših iskustava, jer smatra da je međunarodna zajednica mnogo uključena u celu situaciju i to bi bila "teška blamaža za nju, mnogo više nego za privremene institucije u Prištini".

Osvrćući se na evrointegracije zemlje i dobijanje datuma za početak pregovora, Ljajić je rekao da ako bi se rukovodili istraživanjima javnog mnjenja, "treba sve prekinuti", ali da svako ko želi neki drugi put, treba jasno da kaže koji je to put".

"Svako ko se raduje sadašnjoj krizi u EU, nije u pravu, jer to i nas pogađa", naglašava Lajić i dodaje da bi i Grčka i Kipar verovatno bankrotirali da nije EU.

On kaže i da pored raznih nepravednih odluka i dvostrukih aršina Unije, nije rešenje odustati od evrointegracija, jer i "kada plivate u reci ne gledate kakva je voda, već nastojite da se domognete druge obale".

O izborima: "Neizvesnost je najgora"

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić smatra da je neizvesnost najgora opcija za Srbiju i, bilo da se govori o rekonstrukciji vlade ili vanrednim parlamentarnim izborima, nejasnoće se moraju otkloniti.

Ljajić je rekao da u slučaju rekonstrukcije vlade SDPS, čiji je lider, ne bi tražila nešto više od onog što joj sada pripada, jer to nije ni realno, već samo poštovanje dogovora, a na pitanje da li će SDPS u slučaju da bude vanrednih izbora na njih izaći sama ili sa nekim u koaliciji odgovara:

"Slagao bih ako bih rekao da nemam ideju o izlasku na izbore, jer ovde su izbori uvek mogući, ali rano je da donosimo odluke, mislim da ima još vremena za razmišljanje".

"Čini mi se da je ta priča o rekonstrukciji vlade na stolu, da je vodeća stranka to pitanje otvorila i da će nakon 2. aprila na svojim organima razmatrati to pitanje i verujem da će se to i dogoditi i dobro bi bilo da to bude što pre", rekao je Ljajić i podvukao da bilo da se raspravlja o rekonstrukciji ili izborima, moraju se sve nejasnoće otkloniti kako ne bi bilo neizvesnosti.

"Neizvesnost je loša i za odnose u koaliciji, za unutrašnju politiku i za strane investitore koji ne znaju na čemu su, da li treba da pregovaraju sa ovom vladom ili nekom drugom", naglasio je Ljajić i dodao da je pred Srbijom mnogo posla i važnih odluka i da ne treba gubiti vreme.

Na pitanje zašto mu je, kada je reč o oceni njegovog rada u vladi, posebno stalo do mišljenja Aleksandra Vučića, Ljajić je rekao da je razlog za to što je dogovor o ulasku u vladu napravio najpre sa SNS i da zato ima tu vrstu obaveze i odgovornosti.

Upoređujući rad ove i prethodne vlade, Ljajić je rekao da ne želi da "pljuje u bunar iz kog je pio vodu", a da isto tako nikada ne bi loše govorio o sadašnjoj vladi čiji je član i da je spreman da preuzme svu odgovornost.

"Obe su bile aktivne u vremenu ekonomske krize, ali je ova vlada otvorila nekoliko krupnih političkih pitanja, poput Kosova, a da je to uradila prethodna, suočila bi se sa velikim problemima", rekao je Ljajić, a kao zasluge ove vlade izdvojio i borbu protiv korupcije.

Govoreći o različitim koalicionim partnerima SDPS na republičkom i pokrajinskom nivou i u Beogradu, on je rekao da u tim uslovima pokušavaju da budu lojalni partneri.

"Da se našalim - izbori na svim nivoima bila bi prilika da izađemo iz komplikovane situacije u kojoj se kao stranka nalazimo, jer u uslovima kakvi jesu pokušavamo da budemo lojalni. Mislim da ne bi bilo fer da u Beogradu uskraćujemo podršku listi na kojoj smo izabrani, a što se tiče republičkog nivoa i tu sam teška srca doneo ovu odluku, ali se to pokazalo ispravnim", rekao je Ljajić.

Ljajić se osvrnuo i na političku scenu Srbije i ocenio da je sadašnji broj stranaka prevelik i neprimeren, i založio se za ukrupnjavanje stranačke scene, tako što bi se uveo stepenasti cenzus za stranke na izborima, koji bi bio postepeno podizan.

Ukoliko dođe do promene Ustava, kako je rekao, u njega bi trebalo uneti izmene o smanjenju broja poslanika u Skupštini Srbije i predvideti da srednje stručno obrazovanje bude obavezno za sve učenike u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: