Moguća zabrana letova nad Sirijom?

Bivši šef posmatračke misije UN u Siriji, norveški general Robert Mud, izjavio je da je došlo vreme da se razmotri uvođenje zone zabrane leta iznad Sirije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.03.2013.

21:58

Default images

Mudova izjava usledila je dan nakon što je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen odbacio mogućnost zapadne vojne intervencije u Siriji i pozvao na političko rešenje dvogodišnjih sukoba, u kojima je život izgubilo 70.000 ljudi.

NATO je saopštio da neće vojno intervenisati u Siriji nakon što je lider sirijske opozicije Moaz al-Hatib na samitu Arapske lige u Dohi, rekao da je od SAD tražio da upotrebe raketni sistem "patriot" postavljen u Turskoj kako bi zaštitile pobunjeničke položaje od Asadovih vazduhoplovnih snaga.

Mud je za BBC rekao da bi sada u vojnom smislu trebalo razmotriti uvođenje zabrane letova, i da li bi raketni sistem "patriot" u Turskoj mogao da "odigra neku ulogu po pitanju severnog dela Sirije".

On je istakao da ne podržava ideju naoružavanja pobunjenika u Siriji, prenela je agencija Rojters.

"Ne verujem da bi veće količine oružja doprinele smanjenju patnji žena i dece u Damasku i Alepu, kao i drugim sirijskim gradovima", kazao je Mud.

Raketne baterije u Turskoj prošle godine su razmestile tri zemlje članice NATO-a - SAD, Nemačka i Holandija, kako bi se zaštitili turski gradovi od potencijalnih napada iz Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: