BiH: Uhapšeno pet selefija

Policija u BiH je uhapsila pet osoba poreklom iz Avganistana i Pakistana koje pripadaju radikalnom islamističkom pokretu selefija, javila je Federalna TV.

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

18:16

Default images

U Službi za poslove sa inostranstvom pri Ministarstvu bezbednosti BiH će, kao se navodi, proceniti hoće li oni biti proterani.

Uhapšeni su u BiH došli iz Nemačke, a boravili su na području Tuzle.

Tamo su stupili u kontakt sa osobom po imenu Muradif Hamzabegović, koga je Sud u BiH nepravosnažno osudio na šest godina zatvora zbog krivičnog dela trgovine ljudima, javili su sarajevski mediji.

Najpoznatija zajednica selefija u BiH deluje na području Gornje Maoče kod Brčkog, kojoj je pripadao i Novopazarac Mevlid Jašarević, koji je u oktobru 2011. godine pucao na zgradu ambasade SAD u Sarajevu i zbog toga bio nepravosnažno osuđen na 18 godina zatvora.

Selefije su zagovornici izvornog tumačenja islama kakvo se praktikovalo u vreme proroka Muhameda. Kod nas i u svetu su poznati pod imenom "vehabije", koje su dobile po osnivaču pokreta, ali pripadnici selefija ne vole kada ih tako nazivaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: