Grubješićeva: Dijalog još ima šanse

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da Zajednica srpskih opština na Kosovu mora da ima precizne izvršne nadležnosti

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.03.2013.

22:44

Default images

Ona je rekla da će Beograd u pregovorima sa Prištinom biti konstruktivan sve dok postoji šansa da se dogovor postigne.

"Mi smo u pregovore ušli s namerom da se postigne dogovor koji je održiv i koji može da se sprovede i sve dok postoji šansa za tako nešto, bićemo i konstruktivni i fleksibilni. Ukoliko se i Priština bude ponašala na isti način kao Beograd, verujem da ćemo 2. aprila doći do dogovora", rekla je Grubješićeva za "Novosti".

Na pitanje kakav je stav državnog vrha i hoće li Srbija biti spremna za nova popuštanja povodom najvažnijeg zahteva da srpska zajednica upravlja pravosuđem, policijom i prostornim planiranjem Grubješić ističe da Zajednica srpskih opština mora da ima precizne izvršne nadležnosti, inače nema smisla uopšte formirati takvu zajednicu.

"Mi ne tražimo ništa što nije u skladu sa evropskim principima decentralizacije", precizirala je potpredsednica Vlade.

Grubješić je istakla i da dobijanje datuma za početak pregovora sa EU isključivo zavisi od rezultata dijaloga sa Prištinom, ocenjujući i da su građani Srbije zaslužili datum.

"Građani Srbije su zaslužili da dobijemo taj famozni datum, jer su svih prethodnih godina strpljivo i dosledno podržavali evropski put Srbije, bez obzira na sve teškoće i iskušenja kroz koja smo prolazili".

Komentarišući listu od sedam zahteva za dobijanje datuma koju je ispostavila vladajuća stranka Nemačke, Grubješićeva kaže da nije sigurna da je bilo ko osim Evropske komisije i Evropskog saveta ovlašćen da postavlja uslove za dobijanje datuma.

"Mi smo u više navrata imali ozbiljne i otvorene razgovore sa poslanicima CDU i do detalja smo ih informisali o svakom od sedam zahteva", navela je Suzana Grubješić.

Ona kaže i da je Srbija svesna da bi odluka Bundestaga mogla bi da bude presudna za naš dalji evropski put.

"Svesni smo njihove uloge u davanju zelenog svetla za Srbiju, ali i činjenice da proces proširenja EU ima minimalnu podršku nemačkog javnog mnjenja. Mi smo ne na rečima, već na delu, dokazali da ispunjavamo data obećanja i nadam se da će to biti dovoljno za podršku CDU nastavku evropskog puta Srbije", ocenila je potpredsednica Vlade.

Upitana da li postoji opasnost od trajnog zamrzavanja procesa evropskih integracija i dijaloga sa Prištinom Grubješić ocenjuje da bi to bio loš scenario za Srbiju.

"Takav scenario ne bi bio dobar za nas. Previše vremena je izgubljeno u čekanju boljih vremena koja nikako da dođu. Interes Srbije sigurno nije da ostane izolovana na periferiji periferije. Umesto zamrzavanja, potrebno je 'otopljavanje' odnosa sa najmoćnijim zemljama EU i stvaranje strateških partnerstava sa onima koji odlučuju, a ne samo sa onima koji su nam srcu dragi", zaključila je Grubješićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: